keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Sähköt, part III

Samat lauseet kuin edellisessä päivityksessä. Tuli vietettyä konehuoneessa 5 tuntia. Näitä sähköpäivityksiä tulee nyt tiheään, sillä jääpähän tänne blogiin talteen..

Taulu alkaa siistiytymään hyvin. Tekstejä ja merkkauksia ei koskaan ole liikaa. Kieltämättä olen käynyt paateissa, ja taloissakin, jossa mitään ei ole merkatu, eikä kuvia ole. Silloin menee kyllä aika monta tupakkia, että saa edes jonkinlaisen selvyyden asennuksista.

 Tossa yllä uurastuksen tulosta. Osa johdotuksista kulkee taulun takana.  Sähkön syotto järjestelmään tulee alakaappiin, josta kytkimellä voi valita maasähkön tai generaattorin syötön. merkkivalot kertoo tuleeko sähköä, ja mikä sähkö on kytketty. Toi mittari (neliskanttinen) vaihtuu vielä uuteen, kunhan löydän varastoistani. Siihen tulee Hz näyttö. Näkeepähän sitten, paljonko genis pyörii. :)

 12 voltin valaistus sai aurinkopaneelin avuksi älylaturin. Tuo musta laatikko keskellä taulua.

Ja tälläinenkin: Kaikkiin liittimiin on suihkutettu hieman aseöljyä. Suosittelen. Öljy on eriste ja estää hapettumisen. 


 Veratilun vuoksi entiset taulut.

Kytkin uudet taulut niin, että oikea on puhtaasti asumiseen liittyvä, ja vasen laivatekniikkaan. Tämä siksi että jos joskus merellä sattuu tulemaan sähköpula päägeneraattorin vikaantuessa, ja hätägeneraattori (kannella, 2,5 kW) pitää käynnistää, niin prioriteetti 1 on laivatoiminnot. Generaattorin syöttöteho ei riitä kaikille laitteille, kuten sähköhella, lämpöpumput, jne. Tällöin on helppo pudottaa merenkäynnin kannalta epäoleellinen kulutus pois kääntämällä oikean puoleisen keskuksen päävirta poikki.
Vielä tulee kaksi kaappia lisää: Brygan 12 voltin syöttö (VHF-puhelin, toinen plotteri, mittaristot, jne) ja 24 voltin järjestelmän keskus (Kulkuvalot, tutka, lämmityksen invertteri, jne)





 Sitten olikin vuorossa käyttövesipumpun huoltoa.. Puolisen vuotta aikaisemmin siipi irtosi, ja pumpun akselin "boorit" ja siipi meni huonoon kuntoon. Siiven vaihto uuteen korjasi tilannetta näköjään puoleksi vuodeksi. Nyt booritus oli kulunut loppuun totaalisesti, ja piti levittä koko pumppu osiin. Varaosapumpusta nappasin akselin, ja hyvä siitä nyt tuli. Vaihdoin laakerit myös, kun sattui olemaan hyllyssä. :)
Yhä edelleen olen sitä mieltä, että toi Grundfossin pumppu on hyvälaatuinen. Ja kaiketi tämä koko show oli oma moka aikanaan, sillä kasasin pumpun kahdesta, joista toinen oli jäätynyt, ja toinen palanut moottoriltaan. Ei siksi, että pumppu on kasattu itse, vaan siksi, että taisin alumperin unohtaa kiristää tuon siiven riittävän kireelle...
Tuossa pumppu kasassa jälleen. Toi pumpun päällä oleva painekytkin on aika loistava. Siinä on älyä sen verran, etä suojaa pumpun kuivakäynniltäkin. Tai jos jäätyy, niin vikatilaan menee, eikä polta moottoria.
Sitten puolen vuodenkäytön jälkeen kommentit tuosta itse rakentamasta UV-suodattimesta, joka desinfioi meriveden. Hyvin se on toiminut. Näköjään n. 3-4 kk välein pitää puhdistaa tuo läpinäkyvä suodatinkuppi. Sinne kertyy lähinnä savea ja muuta töhnää, jolloin UV ei enään tavoita vettä, ja bakteerien kuolema on epävarmaa. :) Täytyy huomenna koittaa muistaa puhdistaa. Putsaaminen tapahtuu niin, että suljetaan pohjaventtiili ja katkaistaan virta pumpulta. Suodatinkuppi irtoaa kiertämällä.  Toki kannataa sammuttaa tuo UV:kin.

lauantai 26. syyskuuta 2015

Sähkötöitä part II ja muutakin

Keskusten uusiminen jatkuu. Tänään tuli vietettyä 5 tuntia konehuoneessa. Syöttökaappi, joka vaihtaa maasähkön ja laivasähkön välillä, tuli kytkettyä uudelleen. Kaikki kaapelit on vaihdettu, sillä entinen oli 4-johdinjärkestelmää. Lisäkis kanteen tuli merkkivalot, maasähkölle ja laivasähkölle. Sekä kytkin, jolla valitaan sähkölähde.
Ennen tuo oli automaattinen, siis vaihto maasähköön, mutta pidän kuitenkin kytkimestä, koska sillä saa katkaistua kaikki sähköt samalla pois, mikäli tarve vaatii.
Tuo uusi ylhäällä oleva keskus hoitaa laivan tekniikan sähköt. Kompressori, vesipumput, pilssipumput, Ja alla tuo maasähkö-laivasähkö vaihtokaappi. Sisällä pari aika hevyä kontaktoria, ja kanteen tuli merkkivalot ja kytkin. Syöttö maista on siis 3x16 A. joka riittää aika hyvin kaikkeen sähköntarpeeseen. Joskaan ylimääräisiä isoruokaisia laitteita, kuten vaikka sähkölämmittimiä ei voi käyttää, jos pesukoneet ja hella on päällä. Sillä ilmalämpöpumput nappaa jo oman osansa.
Yksi maasähkön vaihe (16 A) kestää esim ilmalämpöpumpun ja astianpesukoneen yhtäaikaisesti. Tällöin ollaan 16-17 A vaihekuormassa. Toiseen vaiheeseen tulee toinen ilp, ja pyykkikone. Yht n. 16 A. Kolmanteen sähköhella, vesipumppu ja muu kulutus. Yht. n. 15 A.Joskin mittailin vaihekuormia, ja vaikka jokin mirroaaltouuni, tms oli päällä, ja virta nousi hetkellisesti 22 ampeeriin, niin sulake maista ei lauennut.

Tälläistä. Sit poika  osti rahtilaitteen.
Ape Piaggio.

perjantai 18. syyskuuta 2015

Sähkötöitä

Pikainen päivitys näin perjantai-iltana. Kotitekoisen pizzan tuoksua tulee sen verran voimakkaasti nenään tuolta kapyysistä, että ei kauaa malta kirjoittaa.

Tuli uusittua tänään sähkökeskuksista osa. toinen, asumiseen liittyvä kaappi ja 12 voltin valaistuskeskus.

Kuvia puuhista:
 Tilanne ennen. Keskellä kaappien välissä ylhäällä näkyy aurinkopaneelin säädin.

 Oikeanpuoleinen keskus tekeillä.. Tuohon viereen piti vetäistä pikaisesti pistorasia, jotta edes jotain näkee. Tämä keskus hoitaa asumiseen liittyvät asiat. Toinen samanlainen tulee vielä, jossa laivan omia juttuja, mm. vesilaitoksen sulakkeet, koneen lämmityspumpput, ankkurivinssi, navigointi, jne. 2 keskusta siksi, että jos sähköpula tulee merellä, niin tarpeettomammat toiminnot voi pudottaa päältä pois, eli tuon asumismukavuuden. :)

 Ja valmista. Vasen on 12 voltin keskus, josta tulee turvavalaistus, hyttien valaistus ja lto-piipun pumpun sähkö.

 Näistä täytyy vielä päästä eroon.

Mut nyt syömään....


maanantai 14. syyskuuta 2015

Hyttien ilmanvaihtoa

Hyvää huomenta ja  maanantaita.
Otetaas laiva-asiaa vaihteeksi, kun tää on kuitenkin laivassa asumista käsittelevä blogi. :)

Tuli askarreltua hieman tuota hyttien ilmanvaihtoa/lämmitystä. Laivat kun on niin tiiviitä, että ilman koneellista ilmanvaihtoa ei asumisesta tule oikein mitään.
Viimetalvi mentiin hieman virityksellä, iso pöytätuuletin oli sekoittamassa ilmaa.
Nyt asentelin kanavia lisää, ja lisäsin myös yhden kanavapuhaltimen. Kanavapuhallin toimii kiertoilmapuhaltimena, ja ottaa lämpöpumpun ilmaa osittain.

 Ruuman luukun alle, 4. hytin katon päälle jää hyvä tila ilmanvaihtokoneistolle. Kuvassa hieman koeasennus, älkää kiinnittäkö teippivirityksiin huomiota. :) Kanavapuhallin painaa 5:teen kanavaan ilmaa, jotka menevät hytteihin. lähin hytti saa ilmansa suoraan ilmalämpöpumpulta.  Tuo hieno jakokappale on tarkoitus valaa uretaaniin eristyksen vuoksi. Järjestelmään tulee vielä raitisilmapuhallin, joka työntää ulkoa ilmaa sisälle. Joka hyttiin (6 kpl) menee oma kanava, koska tällöin äänet ei kuulu hytistä toiseen kanavia pitkin.

 Käyttökytkimet/sulakkeet tulee tästä.

 Ja paikalleen asennettuna, tekstit puuttuu vielä. 1= kiertoilmapuhallin, 2= ilmalämpöpumppu, ja 3:sta tulee raitisilmapuhaltimen (ulkoa) kytkin. Kiertoilmapuhallin ehkä kaipaisi tyristorisäädintä, jolla voisi pudottaa hieman kierroslukua varsinkin leudolla ilmalla.

 Nami tykkää jostain syystä läppäreistä. 

kuva 5: hytistä. Toi 125 xl kanavapuhallin näyttää riittävän hyvin 5:n hytin ilmanvaihtoon. Kanavat on siis 100 mm. Pitää etsiä jostain noihin hyvät venttiilit, jotka ei kuitenkaan vähennä puhallustehoa. On nimittäin tarkoitus, että hytin ilma sekoittuu puhalluksella. Eli lämmin ei jää katonrajaan, vaan tulee myös lattiann tuntumaan.
Kanavia. Noi pitää eristää, sillä tuo alumiinikurttu toimii myös tahattomasti lämmönvaihtimena: lämmin ilma jäähtyy hyvin jo muutaman metrin matkalla, varsinkin jos kanavat kulkee viileämmässä tilassa.