sunnuntai 11. heinäkuuta 2021
Tapahtumia tulossa!
keskiviikko 24. maaliskuuta 2021
Lisää videoita..
Tämä blogiin kirjoittaminen on hieman haastavaa nykyisin. Tämä Blogger on nimittäin alustana aika huono, jäänyt jälkeen.
Koitamme myös saada YouTubeen enemän katsojia, ja ehkä sieltä tulee jokunen kymppi rahaakin vuodessa, mutta siihen on vielä matkaa.
Myös Facebook on hieman jäänyt taka-alalle, jotain sinne kuitenkin koitamme laittaa. Instagramissa on paljon kuvia.
Käykää katselemassa, tilatkaa kanava ja kommentoikaa. Palautetta on aina kiva saada. Vastaamme mielellämme.
Videoissa on saatavilla Suomen ja englannin kielinen automaattinen tekstitys. Se tulee esiin kun painaa tekstitysnappulaa siitä ruudun alalaidasta.
torstai 18. maaliskuuta 2021
Videoblogia YouTubessa
Nyt kun kohta olemme Saksan rajojen ulkopuolella, niin voimme avata tilannetta, jossa olimme. (Tällä hetkellä onnellisesti Lyypekissä)
Aloimme tekemään YouTubeen videopätkiä, jotka alkavat aikajanamaisesti viime kesän tapahtumista. Kerrotaan kaikenlaista, helpompaa kuin kirjoittaa tänne.
Tervetuloa seuraamaan. Luvassa aivan käsittämättömiä tilanteita, varsinkin tämän talven osalta. Tässä ensimmäinen jakso.
Hommattiin muuten AIS, ja meidät löytää nyt myös Marinetraffic.com:sta kirjoittamalla hakuun suukko II.
Mukavaa kevään odottelua sinne Suomeen.
T: Suukko II:n jengi.
maanantai 22. helmikuuta 2021
Yleinen tilannekatsaus 1, oli ongelmia.
Tässä on ollut monenlaista mutkaa talven aikana. Emme ole kertoneet asioita tarkoituksella julkisesti, vaikka media olisikin ollut kiinnostunut tästä erikoisesta tilanteestamme, koska osatekijöinä on viranomaisia. Selvitän kaiken kyllä kun aika on sopiva, ja minua on pyydetty jopa luennoimaan kohtaamistamme asioista/tapahtumista Suomessa.
Reissumme Suomesta Berliiniin alkoi elokuun alussa tällä aluksella. Tämähän oli, tai on edelleenkin projektin kaltainen juttu, meidän kummankin työpaikat tulee/on tässä aluksessa. Ruumassa on puolivalmiina 50 paikkainen teatteri vaimon duuneihin ja muissa tiloissa minun insinööritoimisto sekä protojen askartelua varten konehuoneen "pajatila" Tarkoitushan oli pysyä Berliinissä, koska siinä kaupungissa oli kaikki elämämme.
Alkusyksystä oli normaaleja haasteita, mm. satamapaikkamme peruuntui heistä johtumattomista tekijöistä.
Korona ja byrokratia lyö lusikkansa soppaan
Luonnollisestikin korona vei teatterihommat jäihin. Minulle se oli lähinnä harrastus, teatterin tekniikan tekeminen ja lippujen myynti/baaritiskin takana oleminen. Meillähän (tai vaimolla) siis oli useamman vuoden hyvin menestyvä teatteri Berliinissä. Korona vaikutti myös minun töihini. Työstin monta vuotta uudenlaista moottorimallia eräässä firmassa. Koronan takia sijoittajatapahtumat ovat luonnollisestikin kiinni, joten rahaa ei tullut lisää, jolloin kaikki joutuivat kilometritehtaalle.
Tulee ymmärtää, että Saksa, etenkin Berliini on todellakin kiinni. Kaikki, paitsi ruokakaupat, kioskit, bensa-asemat ja apteekit ovat kiinni. Tämähän alkoi Berliinissä jo joulukuun puolivälissä, ja loppua ei näy vieläkään. Suomeen tullessa tuntui juhlalliselta käydä parturissa ja ostaa uudet kalsarit. Berliinissä kun ei edes hansikkaita löydä mistään, vaatekauppojen ollessa kiinni.
Toinen merkittävä tekijä tässä oli tämä viranomaispuoli. Kansainvälinen kuljettajakirja ei kelpaa Saksassa. Pitäisi mennä opiskelemaan se saksaksi uudelleen, jos mielii laivailla. Ongelma oli se, että kaikki koulut ovat kiinni koronan takia. Lisäksi se, että kielitaitoni ei ole niin hyvä, että kaikki menisi heittämällä läpi. Kolmanneksi taloustilanne, joka ei ole mitenkään ruusuinen.
Meidän aikomus alunperinkään ei ollut elää loppuikäämme Berliinissä, ehkä kuitenkin jokunen vuosi enemmän kuin nyt. Tuon muutaman vuoden takia olisi pitänyt mennä laivakouluun, vain siis Saksan/Berliinin takia. Muissa maissa kuljettajankirjani toimii hyvin. Katsoimme siis kaikinpuolin järkeväksi ratkaisuksi palata Suomeen. Sitäpaitsi Berliini on menettänyt koronan myötä todella paljon juuri niita asioita, miksi tänne tulimmekin.
Suomeen
Suomi on kokolailla saman kokoinen maa pinta-alaltaan kuin Saksa. Mutta Suomessa on vain se 5,5 miljoonaa ihmistä. Vastaavasti Saksassa on vajaa 90 miljoonaa ulkomaalaisine työntekijöineen. Suomalainen ei halaile yhtä hanakasti kuin keskieurooppalainen, ja pitää jo luonnostaan etäisyyttä toisiin ihmisiin hieman enemmän. Mm. näiden syiden takia Suomi ei tarvitse niin tiukkoja korona-määräyksiä, tauti vain ei leviä.
Työmahdollisuudet Suomessa ovat todellakin paremmat tällä hetkellä, meillä kummallakin. Niinpä päätös Suomeen takaisin muuttamisesta oli hyvin selkeä tuossa marraskuun loppupuolella. Ja koko kesähän Reposaaressa oli mahtavaa aikaa. Berliiniin tuolloin takaisin tullessamme huomasimme, kuinka tuttavamme olivat hieman mieli maassa, johtuen koronan aiheuttamista ongelmista. Osalla oli taloudellisia murheita jo tuolloin syksyllä 2020.
Olimme käsittämättömästi jumissa Berliinissä koko perhe
Emme saaneet ajaa aluksellamme. Palasimme siis Berliiniin noutamaan Suukko II:sta, ja tässähän on meidän kaikki muuttotavaratkin lastina, kotieläimet, pari lasta, jne. Mutta käsittämättömät viranomaisongelmat jatkuivat edelleen. Nehän alkoivat jo syksyllä 2020. Jotain jo kirjoitinkin tuonne aiemmin, "ajopätevyyksien" kelpaavuuksista. Ja tuntui, että jatkuvasti tuli lisää erikoisuuksia. Milloin mikäkin lappu on väärinpäin, tai puuttuu. "Onko paperi tämä aito" olen kuullut kysyttävän monesti.
Tähän väliin todettakoot, että kaikki viranomaisasiat monen vuoden ajalla maissa ollessamme ovat sujuneet varsin loistavasti. Ei voi kuin kehua Berliinin verovirastoa, katu-ja rikospoliisia, jne. viranomaisia. Da für Dich, eli täällä sinua varten, lukee poliisiautossa. Ja se pitää paikkansa, maissa.
Tiedoksi muille veneilijöille: Saksa ei noudata sisävesillä lippusääntöä isommissakaan aluksissa. Kerran kysyin, että jos Finnlinesin kapteeni muuttaa asumaan Saksaan, niin meneekö häneltäkin pätevyys ajaa alusta Saksan vesillä. Poliisin vastaus oli että kyllä. :)
Apua on pyydetty marraskuusta alkaen, ja sitä alkoi tulemaan. Joskin kaikki kestää aikansa. Konsulaatti, Traficom, eräs juristi Berliinistä, Tampereen navigaatioseura, ja lisäksi muita, myös viranomaistuttavia Suomesta sekä Saksasta.
Tämä kaikki tapahtunut pitää sisällään koomisia ja farssimaisia piirteitä todella paljon. En olisi ikinä uskonut, että Euroopan sisällä voi jäädä vangiksi aluksineen tällä lailla. Kaikki paperit ja asiat ovat kunnossa puoleltamme, meillä ei ole rikosrekisteriä, tms hämärää. Silti: Ette saa ajaa.
Yksi tuttu kuvasikin tilannettamme näin: Olitte kuin se Cessna-merkkinen lentokone punaisella torilla Moskovassa. (Mathias Rust) Joskin ilman poliittista ajatusta. Emme mekään käsittäneet, että laivan ajaminen mereltä Berliiniin olisi näin kummallinen tapaus, varsinkin kun tietää, kuinka salliva ja moderni Berliini on monessa asiassa.
Palaan tähän jossain vaiheessa myöhemmin. Tämä kaikki on kirjan arvoinen tarina. Ja olen luvannut TANS:lle (Tampereen navigaatioseura) ja TRAFICOM:lle pitää jonkinlaisen "informaatiotilaisuuden" tapahtuneesta. Nyt asiat ovat kuitenkin paljon paremmin, joka on tärkeää.
Suukon keula saadaan kohti Suomea 9.3.2021, ja koetamme kerätä kuva- ja videomateriaalia hieman paremmin kuin viimeksi. Instagramissa ms_suukko_berlin nimellä löytyy myös kaikenlaista.
Teknistä höpinää tähän väliin:
Tässä kun on ollut aikaa, niin on tullut uusittua noita sähköjä. Keulapotkuri olisi kiva saada toimimaan viimeinkin. Muutenkin noiden parin kaapin sisältö on ollut arvoitus.
Mielenkiintoinen pointti kaappien sisältöä purkaessa oli vesivauriot. Huomasin nimittäin, että kaapissa kulki "vesiraja" hieman vinossa, ja alimmat sulakkeet sekä kontaktorit olivat kovin ruosteessa. Seurasin tätä veden rajan piirtämää viivaa kaapin ulkopuolelle, ja tosiaankin konehuoneen laipiossa se jatkui, joskin himmeästi. Alus on siis on ollut osittain upoksissa joskus, hieman kaltevassa asennossa. Voi olla, että vesi on päässyt vain konehuoneeseen esimerkiksi jonkin putken jäätymisvaurion takia, ja köli on ottanut pohjaan, jolloin alus on ollut kallellaan jokusen aikaa.
Tämmöistä. Kesällä pitää tulla Räpsöössä käymään. Ja jos joku tarvitsee meikäläisen paattiosaamista, olipa missäpäin suomea vaan, niin saa olla yhteydessä. Btw, ei pidä ottaa mallia noista kaikista kuvista ja virityksistä: itselleen sitä rakentelee aina vähän eksoottisempaa kokeiluluontoista kuin toiselle. :)
keskiviikko 13. tammikuuta 2021
Vessat vertailussa, vene-ja laivapöntöt. Sekä tee-se-itse: Paskasta energiaa
Tuplapaska juttu. Paitsi kun lokki lentää, ja ruikkaa pökäleen mereen, se ei ole paska juttu. Mutta ihmisen vastaava teko on. Johtunee siitä, että meitä on selkeästi enemmän per neliökilometri, kuin lokkeja.
Sinälläänhän uloste on hyödyllinen luonnon kiertokulussa. Harva ajattelee leipää syödessään, että se jauhettu jyvä on kasvanut, niin, paskassa. Varsinkin bio, tai luomumallinen. Saattaahan olla, että nuoremmat sukupolvet ovat unohtaneet jotta navetasta ajetaan paskat pellolle, ja siitä sitä hyvää viljaa tulee.
Tuplapaskaksi asian tekee se, että lähes kaikissa ihmisen ulosteen Pois asumuksesta -siirtoratkaisuissa se sotketaan veteen. Jätemäärä siis moninkertaistuu. Veden säästö on ilmiselvä asia aina, varsinkin laivoissa. Jätehän menee tankkiin, joka pitää tyhjentää jollain tavalla.
Vesivessalle ei liene vertaa, vaikka on pakastavia, pussittavia ja kompostoiviakin pönttöjä. Vesivessa on siksi kätevä, koska tämä ulostyöntyvä kääkäle on erittäin sotkevaa ja tahmaista. Vesivessan puhtaanapito on siis vailla vertaa. Vesivessoista on useita eri versioita. Normaali asuinkiinteistön pönttö lienee se huonoin ratkaisu, koska sen veden kulutus on järjettömän suuri laiva- tai venekäyttöön. Vettä tarvitaan normivessassa siksi paljon, että se vesi hoitaa sen ulosteen siirtämisen paikasta A paikkaan B, jopa kymmeniä kilometrejä urbaanissa ympäristössä
Alipaine-wc-järjestelmä on tuttu kaikille, jotka ovat olleet risteilyaluksilla, vaikka Vikingline tai Silja. Systeemi toimii niin, että laivan jätesäiliössä on säiliöstä ilmaa pois pumppaava alipainepumppu, joka huolehtii, että säiliössä on aina alipaine. Vessanpöntössä on venttiilisysteemi, joka nappia painettaessa antaa ensin hieman huuhteluvettä, ja sitten avaa pöntön nielussa olevan läpän, jolloin alipaineen vaikutuksesta torttu lähtee kuin uudenvuoden raketti kohti septitankkia. Osumatarkkuus on hyvä, sillä ahdas putkisto hoitaa kohdistuksen.
Edut:
Putkiston ei tarvitse olla viettävä. Imu pystyy vetämään jätteet "vastavirtaankin", eli laivan keinunta, tms ei vaikuta toimintaan. Putkikoko on myös huomattavasti pienempi kuin normaalissa viettoviemärissä asuintaloissa. Muistaakseni 32-50 mm halkaisijaltaan. Järjestelmässä ei ole pumppuja, jotka kuitenkin toisinaan vaativat huoltoa. Todella pieni veden kulutus. n. Litra per huuhtelu.
Miinukset:
Septitankin tulee olla alipaineen kestävä. Putkiston tulee olla tarkoituksen mukainen, eli sen on kestettävä alipaine, ja kulmakappaleet yms putkistot on kiinnitettävä hyvin koska muuten ne saattavat irrota. Kovassa vauhdissa olevalla jätöksellä alkaa nimittäin olemaan massaa tullessaan jyrkkään kurviin. Alipainejärjestelmä on kallein, ja tarvitsee sähköä toimiakseen. Alipainepumppu vaatii yleensä 230 volttia jännitettä.
Sähköpumpulla olevat pytyt ovat lähellä alipainejärjestelmää ominaisuuksiltaan. Niissä jätteet siirretään septitankkiin pumppaamalla. Pumppu on istuimen välittömässä läheisyydessä, ja pumpussa on ns. repijäominaisuus, eli se tekee jätteestä tasaista mössöä. Putkiston ei tarvitse olla suuri, eikä viettävä. Oma kokemus tälläisestä on aika hyvät.
Edut:
Hintatasoltaan kohtuullinen. pienet jopa alle 30 milliset putket/letkut ovat riittäviä. Pystyy pumppaamaan "ylämäkeenkin" hyvin. Vedenkulutus on pieni, 0,2-2 litraa per huuhtelu, riippuu hieman käyttäjästä. Sopii hyvin 12 tai 24 volttiseen järjestelmään.
Miinukset:
Tarvitsee vahvan kaapeloinnin pytylle asti, sillä pumppu haukkaa virtaa varsinkin 12 volttisena jopa 20A. Pumppu itsessään on se heikoin lenkki. Kaikki viat ovat johtuneet siitä, että joku on laittanut jotain ylimääräistä vessanpyttyyn. Jopa hiukset saattavat saada pumpun takertelemaan. Sähkövessassa on oma huuhteluvesipumppu samalla akselilla. Laivan painevesijärjestelmään kytkettäessä täytyy asentaa magneettiventtiili tai hana seinälle huuhteluveteen, koska pytty on tarkoitettu imemän huuteluvesi esim. pohjaventtiilistä. Yleisesti ottaen jätevesien pumppaaminen kunnallistekniikassakin on aina haaste. Kunnollisen kolmivaiheisen repivän ja silpovan pumpun hinta alkaa nelinumeroisella luvulla.
Tällä Kalmarilla on kehitteillä omakotitalokokoluokan biokaasusysteemi. Hänellä on myös suomen ensimmäinen biokaasuasema, josta voi tankata auton. Tässä linkki Ylen tekemään juttuun. Nostan hattua Kalmarille, tekniikan tekeminen on jo sinällään saavutus, mutta lisäpisteet tulevat siitä, että on jaksanut tahkota viranomaisten kanssa.
Tutuilla on kompostoiva pytty paatissaan, ja eipä siitäkään haukkuja ole tullut.