sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Ulkonäköasioita teräspaattiin: puuosista tunnelmaa?

Tässä duunireissulla tuli mietittyä ja katseltua erinäisiä ratkaisuita Finnlinesin Finnstar -aluksella. Kyseinen paattihan on sekoitus rahtia ja turismia, jos näin voinee asian ilmaista.

Laillaan pidän tyylistä, jossa rakenteet ovat merikelpoisia, mutta jonkinlaista jahtimaisuuttakin on saatu aikaa. Yllättäen se onkin ripaus puuta, joka tekeekin aika pehmeän ja jopa ylellisen tunnelman.
Erikoista kyllä, esim joissain taideteoksissa tai arkkitehtuurissa puun ja metallin yhdistäminen näyttää hieman tökeröltä. Ne kun ovat niin erilaisia materiaaleja. Mutta ei laivassa, jos puuta ei ole liikaa. Tällöinhän se olisi puuvene, joka kylläkin on vallan kaunis, erilailla.

Pari kuvaa tässä alla:

7.kannen puuovet. Jos kuvittelee tuohon teräksisen valkoisen oven tilalle, niin onhan vaan ankeampi. Pyöreä ikkuna voisi olla myös nätti tuossa ovimallissa.

9.kannen portaat. Teräksen päälle kiinnitetyt puiset käsijohteet ovat silmään mukavat. 

Portaiden kaiderakenteessa (yllä) ruostumaton teräs on mielestäni hieman liika ja kirjava silmälle: pelkkä valkoinen rakenne ja siihen ripaus puuta on rauhallisempi. Portaiden nousu on muuten 20 cm, portaan leveys n. 24 cm. Ihan normi mitoitus. Yli 22 cm nousu alkaa tuntumaan jo kipuamiselta. Veikeä, että raja on liki sentin tarkka.

Tässä vielä pari kuvaa aiheesta lisää. 

Pelastusveneiden vinssin ohjausboksi on saanut puukuoret. Mielestäni hieman hassu, on kuin jostain puisesta vanhasta troolarista tuohon tempaista. Varsinkin kun kannen muut kaapit eivät ole troolarimallia. 

Ja puukaide vs. teräskaide. Pelkkä teräksinen käsijuoste alkaa näyttämään jotenkin puutteellisesta ja paljaalta.

Lieneekö noissa puuovissa teräs sisällä, en tiedä. Koitin tarkkailla ovea, mutta kyllä se vaan tiukkasyiseltä puuovelta näytti.  Ja kynnys oli kyllä todella matala. Huonossa kelissä sopivasti rullatessa kannelle päässyt vesi pyrkii helposti tuosta sisälle. Joskin tuo 7 kansi ei ole keulaan auki, joten aika hurja keli saisi olla. Ilmeisesti on ajateltu niin, että jos tuossa 7 kannella on vettä noita ovia vasten enemmissä määrin, niin peli on siinä vaiheessa jo menetetty..




Ei kommentteja: