Ensimmäisen tein itse akvaarioliikkeen poistomyynistä ostamista kamppeista. Tämä uusi on hieman teollisempi. RO-vettä on juonut koko perhe hyvillä mielin, koirat ja kissat mukaanlukien.
Hinta ei ollut paha, tuli siis investoitua 200 egee vesihuoltoon. Kaupan päälle tuli märkäpuku, parit räpylät ja 2 kpl snorkkeleita. :)
Ohjekirja ja kaupanpäällisräpylöitä.
Laatikollinen kamaa. :)
Entinen RO-laitteisto meni purkuun, siitä on enempi juttua ja käyttökokemuksia täällä . Toiminnassa se on ollut vajaa 2 vuotta. Kerran vaihdoin toisen etusuodattimen. puhdasta vettä on tuotettu arviolta 20 000 litraa.
Sitten sattui sellainen kämmi, että kun kiikutin laitekuormaa lankonkia (kuvan ihan ylälaidassa) laivaan, niin auton avaimien peränä oleva kangaslenkki tarttui lankonkin kaiteeseen. Näin kun avaimet tippui.. Mutta ei kuulunutkaan molskis, vaan kilahdus. ? Avaimet tippui onneksi alla olevalle laiturinpätkälle. (avaimet tuossa keskellä alhaalla, sininen naru perässään) Tuura sinällään, että tämä rämä laiturinpätkä on monesti veden alla.. Nyt ei. :) Sori huono kuva.
Mutta asiaan...
Kapyysin tiskipöytään ilmeistyi tuollainen lisähana. (Taustalla näkyvä lohimuhennos ei kuulu tähän juttuun..)
Entisen RO-laitteiston tilalle kasautui tämä uusi. Kuvassa vas. alakulmassa oleva valkoinen pönttö on puhtaan veden varasto. Suodattimia on kolme. Järjestys on niin, että ensin mutasuodatin, sitten aktiivihiili, ja viimeisenä ennen ro-kalvolle menoa on jokin Resin -patruuna ?? Hartsia? Why? En jaksa asiaa nyt ihmetellä, kun saunaan tekee mieli, ja muutenkin on maha täynnä sitä kauniimman osapuolen laatimaa juttuun kuulumatonta yllä mainittua lohipastaa.
Laitteisto toimii niin, että korkeapainepumppu ja veden virtauksen magneettiventtiili on niin kauan auki, kunnes riittävä paine paisarissa saavutetaan. En tiedä, paljonko tuo on, ehkä max 1 bar. Tällöin paisarissa on maybe 20 litraa vesivarastoa. Laitteistossa on painekytkin tulovedelle estäen kuivakäymisen. Eli jos tulovedessä ei ole painetta ollenkaan, laitteisto ei toimi. Se ei ole siis itseimevä, vaan vaatii pienen syöttöpaineen toimiakseen. Laitteisto käynnistyy taas, kun paine on laskenut alas, eli paisari on tyhjähkö.
Sitten tässä vaiheessa voitonriemuisena kapyysiin maistelemaan hanasta tulevaa vettä. Ja se oli suolaista! Mit... Niin-joo. Laitteistossa ei ollut paikallaan sitä oleellisinta, eli RO-kalvo olikin vielä paketissa, eikä sille tarkoitetun tuubin sisällä... Tuossa alla kädessä nyt se ihmeellinen kalvorulla, joka poistaa suolat ja radioaktiivisetkin aineet vedestä..
Sitten sellainen sivuhuomio: Kiinalaisissa ohjeissa oli hyvin esitetty, miten paisunta-astia toimii. Olipa sitten kyseessä patteriverkoston, tai kaivopumpun paisari, niin toiminta on sama. Tässä laitteistossa tämä paisari toimii puhtaan veden "akkuna". Laitteisto työntää vettä paisariin, kunnes määrätty paine saavutetaan. Painekytkin katkaisee toiminnan. Hanasta laskettaessa paisarin ilmanpaine työntää vettä hyvin hanalle päin. Itse puhdistusprosessi on hidasta, vettä menee paisariin pikku liruna.
Alla: Pitihän se entinen RO-kalvopaketti avata, ja ihmetellä. Ei kauhean likainen. Aurajoen savea hieman. Toi on ihan toimiva peli vielä, jätän varaosiksi.
Entinen paineenkorotuspumppu on joutilas nyt. siitä saa aika hyvän palopumpun, tai ejektorilla tehtynä pilssipumpun. Taidan laittaa sellaiseksi monikäyttöpumpuksi, jolla voi siirrellä vesiä eri paikkoihin tarvittaessa.
Ja ah, Ellivuoren hotellilta pari vuotta sitten mukaan nappaamat vanhat mehutiivistekannut.. ne on ollut makean veden varastona, käytössä päivittäin. Entinen RO-laitteisto kun piti käynnistää konehuoneesta, niin kannu oli siellä aina letkun päässä täyttymässä. Ihan limattomat noi kannut on, ilmeisesti vesi on todellakin puhdasta.. Nyt loppui se konehuoneessa ramppaaminen, vesi tulee automaattisesti tiskipöydän hanaan. :)
Edit: Näin parin päivän jälkeen: Vesi on todella hyvää, ja laitteisto toimii automaattisesti ja muutenkin erinomaisesti. Ensin ajattelin, että laite käyttää tuota merivesipumppua tuntitolkulla, mutta ei. Jokusen tunnin ottaa vettä, ja sitten on ihan hiljaa. :)
3 kommenttia:
Hartsia?
Sitä käytetään paljon, sanalla kromatografia ja hartsi löytyy juttua
esim. http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/teknologia/html/03-2.html
Kas perskele. Siinä on siis ioninvaihtoa. En olekoskaan perehtynyt, miten ja miksi ioninvaihto toimii. Vaikka olen vesipuolella tärmännyt monesti ionivaihdettuun veteen.
Kiitti tiedosta. :)
Moro
Yksi keino testata veden käyttökelpoisuutta on TDS mittari omani tilasin http://www.vapaakauppa.net/tuote/857/tds-mittari tuolta, testailin sitä eilen ja vesijohtovesi on Porissa noin 80 ppm ja merivesi mökillä 2100 ppm. Periaatteessa tuon alla olevan kapasiteetti ei ihan riitä sillä max tds sillä on 2000, mutta nyt haetaankin paremminkin pesuvettä, kuin juomavettä.
ja hankintaan menee todennäköisesti sama kuin sinullakin? eli http://www.ozair.fi/ozairweb/product.php?id_product=173
Lähetä kommentti