keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Sähköt, part III

Samat lauseet kuin edellisessä päivityksessä. Tuli vietettyä konehuoneessa 5 tuntia. Näitä sähköpäivityksiä tulee nyt tiheään, sillä jääpähän tänne blogiin talteen..

Taulu alkaa siistiytymään hyvin. Tekstejä ja merkkauksia ei koskaan ole liikaa. Kieltämättä olen käynyt paateissa, ja taloissakin, jossa mitään ei ole merkatu, eikä kuvia ole. Silloin menee kyllä aika monta tupakkia, että saa edes jonkinlaisen selvyyden asennuksista.

 Tossa yllä uurastuksen tulosta. Osa johdotuksista kulkee taulun takana.  Sähkön syotto järjestelmään tulee alakaappiin, josta kytkimellä voi valita maasähkön tai generaattorin syötön. merkkivalot kertoo tuleeko sähköä, ja mikä sähkö on kytketty. Toi mittari (neliskanttinen) vaihtuu vielä uuteen, kunhan löydän varastoistani. Siihen tulee Hz näyttö. Näkeepähän sitten, paljonko genis pyörii. :)

 12 voltin valaistus sai aurinkopaneelin avuksi älylaturin. Tuo musta laatikko keskellä taulua.

Ja tälläinenkin: Kaikkiin liittimiin on suihkutettu hieman aseöljyä. Suosittelen. Öljy on eriste ja estää hapettumisen. 


 Veratilun vuoksi entiset taulut.

Kytkin uudet taulut niin, että oikea on puhtaasti asumiseen liittyvä, ja vasen laivatekniikkaan. Tämä siksi että jos joskus merellä sattuu tulemaan sähköpula päägeneraattorin vikaantuessa, ja hätägeneraattori (kannella, 2,5 kW) pitää käynnistää, niin prioriteetti 1 on laivatoiminnot. Generaattorin syöttöteho ei riitä kaikille laitteille, kuten sähköhella, lämpöpumput, jne. Tällöin on helppo pudottaa merenkäynnin kannalta epäoleellinen kulutus pois kääntämällä oikean puoleisen keskuksen päävirta poikki.
Vielä tulee kaksi kaappia lisää: Brygan 12 voltin syöttö (VHF-puhelin, toinen plotteri, mittaristot, jne) ja 24 voltin järjestelmän keskus (Kulkuvalot, tutka, lämmityksen invertteri, jne)

 Sitten olikin vuorossa käyttövesipumpun huoltoa.. Puolisen vuotta aikaisemmin siipi irtosi, ja pumpun akselin "boorit" ja siipi meni huonoon kuntoon. Siiven vaihto uuteen korjasi tilannetta näköjään puoleksi vuodeksi. Nyt booritus oli kulunut loppuun totaalisesti, ja piti levittä koko pumppu osiin. Varaosapumpusta nappasin akselin, ja hyvä siitä nyt tuli. Vaihdoin laakerit myös, kun sattui olemaan hyllyssä. :)
Yhä edelleen olen sitä mieltä, että toi Grundfossin pumppu on hyvälaatuinen. Ja kaiketi tämä koko show oli oma moka aikanaan, sillä kasasin pumpun kahdesta, joista toinen oli jäätynyt, ja toinen palanut moottoriltaan. Ei siksi, että pumppu on kasattu itse, vaan siksi, että taisin alumperin unohtaa kiristää tuon siiven riittävän kireelle...
Tuossa pumppu kasassa jälleen. Toi pumpun päällä oleva painekytkin on aika loistava. Siinä on älyä sen verran, etä suojaa pumpun kuivakäynniltäkin. Tai jos jäätyy, niin vikatilaan menee, eikä polta moottoria.
Sitten puolen vuodenkäytön jälkeen kommentit tuosta itse rakentamasta UV-suodattimesta, joka desinfioi meriveden. Hyvin se on toiminut. Näköjään n. 3-4 kk välein pitää puhdistaa tuo läpinäkyvä suodatinkuppi. Sinne kertyy lähinnä savea ja muuta töhnää, jolloin UV ei enään tavoita vettä, ja bakteerien kuolema on epävarmaa. :) Täytyy huomenna koittaa muistaa puhdistaa. Putsaaminen tapahtuu niin, että suljetaan pohjaventtiili ja katkaistaan virta pumpulta. Suodatinkuppi irtoaa kiertämällä.  Toki kannataa sammuttaa tuo UV:kin.

Ei kommentteja: