sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Tee se itse -liesituuletin, sähköhommeleita sekä yöremonttia

Eilen tuli askarreltua liesituuletin. Kaasuhella on nimittäin kaikin puolin mahtava, mutta kaasun palaminen itsessään tuo kosteutta todella paljon. Brygan ikkunat ovat hetimiten huurussa, kun vähänkin jotain keittelee.
Siinähän se. Tuo on nimittäin laastipaljun puolikas Bauhaussista. :) Kanavapuhallin on tuolla seinässä piilossa vasemmalla, ja ruumasta löytyy vieläkin noita paketissa olevia laivan alkuperäisiä vääntökytkimiä. Komiaa. Jonkinlaiset puiset reunukset taidan vielä tekaista tuohon, ja taustalevyn myös.

Sitten noista jatkojohdoista alkaa pikkuhiljaa pääsemään eroon. Laivan omassa järjestelmässä ei siis ole vieläkään sähköjä kytkettynä, enkä kytkekään, koska kaapelit ja keskukset ovat aika hurjan näköisiä. Eilen sain keittiön ja brygan sähköt jo kuntoon. Tajusin, että jääkaapille menevä roikka on maannut tuossa lattialla Pellingistä saakka, eli puoli vuotta! 
Sähköpääkeskuksen virkaa jo puoli vuotta on hoitanut aulan lattialla makaava työmaakeskus.

Vanhat asennukset on aika huonossa kunnossa.

Tämän päivän puuhat. onhan tuo nyt hieman siistimpää jo. Ruumasta sänkyjen alta löysin nuokin tarvikkeet. Öljypolttimen ja kiertovesipumppujen maadoituskarvat jätin irti, koska niitä ei saa laivan rungosta oikein mitenkään eristettyä. Pitää ostaa pari Keskusta vielä lisää.

Sitten tuli tuollainen löytö konehuoneessa. Vesipumpun sähköjä kytkiessäni huomasin alkuperäisen työkalukaapin ovessa jonkinlaisen läpiruuveilla kiinni olevan lätkän. Rapsuttelin puukon kärjellä maalikerrokset pois, ja siellähän oli tuollainen laivan kuva. Aika hauska laillaan. 

Ja sitten se yöremonttiosuus. Olin menossa suihkuun, n. 01:00. Lämmintä vettä ei kuitenkaan tuntunut tulevan. Kuteet päälle ja konehuoneeseen, jossa öljypolttimen häiriövalo killitti punaisena. Kuittaan häiriön, ja poltin käynnistyy. Mutta tuttu sirinä puuttuu. Eli se ei tee kipinää. Mielessä käy kaksi vaihtoehtoa. Joko rele on rikkoutunut, tai muuntaja palanut, joka on harvinaista. Tarkemman tonkimisen syyllinen oli kuitenkin muuntaja. Hyvä niin, sillä varaosahyllyssä relesaldo näytti nollaa. Heitin uuden muuntajan paikalleen ja Oilon toimii taas kuin junan vessa. Nyt suihkun jälkeen kello on vähän vaille neljä, eli jokunen tunti tuossa kuitenkin vierähti.
Siinä se, muuntaja on tuoda oikealla oleva musta mötikkä. 

Kattilassa on muuten pikkuinen suunnitteluvika. Termostaatin tasku on tuossa lähtevästä putkessa. Se on hieman yläviistoon, joten sinne jää ilmaa. Nyt sitten käy niin, että jo 40 asteen termarin asetuksella lämpötila kiipeää 65 asteeseen ennen kuin poltto loppuu. Termostaatti siis ei saa oikeaa lämpötilatietoa., vaikka kiertovesipumppu pyörittää vaihtimelle vettä jatkuvasti. Lisäksi kattila kiehuu hieman jo 40 asteen lämpötilassa. Suutin on normi 0,5 gallonaa. Eli n. 20 kW. Joskin taitaa olla joku ruuvannut öljypumppu paineet kovemmaksi, niin tehotkin ovat korkeammalla. Pitää joskus perehtyä tuohonkin ohimennen.



Jotta näin. Ei muuta kuin lauantaita itse kullekin!






Ei kommentteja: