sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Takamaston kunnostusta

Takapään masto kaatui kätevästi  aamupäivällä. Syitä oli monia: GPS herjasi anturivikaa, koska satelliitteja katselevan pallukan johto maston yläpäässä oli katkennut. Lienee tuuli heilutellut, ja väsyi sitten yhdestä kohtaa murtuen poikki. Toinen syy oli se, että maston juuressa oli vuoto. Sadevesi vuoti suoraan tulevan saunaosaston (entinen messi muuten) seinän väliin. Maston tyven kiinnityskohtaan oli jäänyt pieni kolonen, jossa vesi seisoi. Vuosien myötä ruoste oli sitten tehnyt tehtävänsä, syönyt 4 millisen pellin puhki. Mastosta keulaa kohti menevä staaki tai vantti, miten vaan, oli tiensä päässä. Vaijeri murtui taitettaessa. Romukasasta löytyi onneksi hieman ohuempaa uudenveroista vaijeria, jonka vaihdoin tilalle.

Masto nurin. Yläpää jäi kuitenkin niin korkealle, että piti käyttää 6 metrisiä tikkaita, jotta yletti pujottamaan uudet lippunarut.

Alla kuvassa maston telineen välikkö, jossa ruoste oli pesinyt.
 Samalla tuli uudet lippunarut. Osa naruista oli katkennut ja sykkyrällä maston yläpäässä. Koemielessä järjestettiin hieman myöhäinen juhannusliputus. Masto tuli maalattua myös samalla.

Tässä kun on jutellut paikallisten ihmisten kanssa, niin toi merislangi alkaa tarttumaan. Tossa linkissä slangia: http://www.samk.fi/tekniikkajamerenkulkurauma/merenkulku/merenkulunslangia

Ja olipa pakko laittaa vielä kuva komeasta entisöidystä puuveneestä. Tuolla on ajettu pirtuakin suomeen kieltolain aikana, kertoi omistaja. Vene on jostain 30-luvulta. 
Klikkaamalla kuvia ne suurenee. :)

Ei kommentteja: