perjantai 6. syyskuuta 2013

Asuntolaiva kaatui..

Kannattaa ehkäpä katsoa, minkälaiselle alustalle asunnon rakentaa. Ettei kävis noin. Ei laiturinpätkällä merelle mennä.
Tässä linkki uutiseen: http://yle.fi/uutiset/asuntolaiva_kellahti_kumoon_kesken_juhlien_malmossa/6809108#

Tästä tulee mieleen vakuutukset. Vakuutusyhtiöt elää sillä, että ihmiset pelkää juuri heille sattuvan onnettomuuden. Sama logiikka on lottoamisessa. Ihminen ajattelee että juuri hänellä olisi paremmat mahdollisuudet, ehkä vain pienesti, mutta kuitenkin, voittaa jokin suurehko rahasumma. Jos katsellaan tilastollisesti asioita, niin kaikki on hyvin tasavarmaa.
Suomessa sattui 2012 n. 3300 asuntopaloa. Suomessa on 2 768 000 asuntoa (tilastokeskus) Tämä tarkoittaisi sitä, että suurinpiirtein joka 850 asunto kokee jonkinlaisen asuntopalon vuoden kuluessa. 
Toisaalta, jos asuisi 850 vuotta, niin silloin pitäisi sattua yksi tulipalo omalle kohdalleenkin. Jos oletetaan, että keskimäärin omillaa (ei vanhempien luona) asutaan n. 65 vuotta. Tällöin tulipalon osumisprosentti olisi varmaankin jotain 8 tilastollisesti elämän aikana.
Nyt sitten kun mietitään, että minkälaiset kodit palaa: Suurimmat syt ovat lieden huolimaton käyttö ja saunan kiukaan päälle jätetyt tavarat. Omiin korviin on tullut ja olen nähnytkin näitä: kännissä unohdettiin hella päälle, tai sauna. Eli viinalla on osuutta asiaan. 
Alkoholin suurkuluttajien määrä suomessa on n. 450.000 (keskiarvo arviosta) lähde: http://www.suomenash.fi/fi/alkoholi/alkoholi+suomessa/
Ja joka kolmas kuolema tapahtuu kännissä. Eli riski normaalilla ihmisellä pienenee huomattavasti, vähintään kolmanneksen. Tämä tarkoittaa sitä, että prosenttiluku tippuisi 2,67:ään per elämä. (elettäisi siis yli 85 vuotiaaksi)

Nyt sitten palovakuutusta maksetaan vaikkapa 250 egeä/vuosi. 65 vuotta tarkoittaa summaa 16.250€  
Eli tuon 2,67 prosentin vuoksi maksan 16.250 € "pelkorahaa" elämäni aikana. Lieneekö järkevää? Jos kämppä palaa, niin tuolla summalla saa jo jotain uutta. Jos uskotaan niin, että synnyn uudelleen kuolemani jälkeen, niin minun pitää elää n. 30 elämää jotta tulipalo kerran satuisi kohdalleni. Ja jos se tulisi vastaan vaikka 15. elämän kohdalla, niin siltikään en taida ottaa tässä elämässä vakuutusta ....

Että tälläistä pikatilastoa iltaviihteeksi, en tiedä, menikö kaikki laskutoimitukset ihan pilkulleen..Lähteet löytyi netistä googlaamalla.

Ei kommentteja: