sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Sisaralus Endla Päijänteellä, ja muutama teräsvene

Keski-Suomen reissulla tuli käytyä moikkaamassa tuttuja. Laivan runko on sama. Tuon tapainen tämäkin on alunperin ollut.
Omistaja on ostanut Endlan (Valm. muistaakseni 1973) Virosta, kuljetuttanut päijänteelle ja muuttanut ympärivuotiseksi asunnoksi.  Sisältä löytyy mm. vuolukivinen takka, puulämmitteinen sauna, ja kaikki muutkin mukavuudet. Kone on vaihdettu Scanian dieseliin. Pituutta n. 28 metriä.
 
En tiedä, mainitsinko muita sisaraluksia aikaisemmin, mutta tässä jokunen merellä oleva. Huvialus Limnea, Helsinki. Sitten m/s My dream, en tiedä mitä alukselle nykyisin kuuluu. m/s Orbiit on aktiivisessa toiminnassa, ja sillä on tehty reissuja maailman merillä.  Sisävesillä Endlan lisäksi on Ravintolalaivaksi muutettu Magia (linkki lehtijuttuun), sama runko siinäkin. Tuossa jokunen itse ottamani kuva ko. paatista. 
 
Ja sitten tässä alla muutama muu vene Jyväskylästä, ja hieman tarinaakin niistä.

 Tarja. Aluksen on rakentanut edesmennyt putkimies Jyväskylässä, ja nimetty rakentajan tyttären mukaan. Aluksella on käyty Englannissa joskus aikoinaan.
Trollöjä. Räpsöössäkin tunnetun Jouko Heikolan käsialaa.  Vihreä on täysin betonivene ja valkorunkoinen terästä. Junsan porukka viettää aina lähes koko kesän vesillä, kuukausia yhteen menoon. Trollön runkomalli on amerikkalaistyyppinen troolari, kansi-ja muut rakenteet vaihtelee paljon. Tuossa valkoisessa on Cumminsin v-8 diesel, allekirjoittanut on sen siihen vaihtanut entisen Detroit 6-71 dieselin tilalle.
 Kuvaa klikkaamalla saa kuvan suuremmaksi. Kuvassa vanhoja niittirunkoisia hinaajia/varppaajia. Moni niistä on tehnyt elämäntyönsä aikoinaan tukinuitossa Päijänteellä. Kuusvesi oli muistaakseni joskus 30 vuotta sitten nimeltään Marilyn, ja oli silloin risteilykäytössä Laukaan suunnalla.

Ei kommentteja: