tiistai 14. tammikuuta 2014

Pakkasta

Tuntus olevan talvi. Tänään, pitkästä aikaa paistoi aurinko, ja se oli aika hyvänoloinen luonnonilmiö. Hassua, kuinka tuo taivaalla pollottava ydinreaktio saa mielen virkeämmäksi. En edes muista, milloin viimeksi olisi ollut aurinkoista. Onneksi mennään kevättä ja valoa kohden, sillä jotenkin ei ole minun juttu tämä pimeys, kaamos, niinkuin jotkut sanovat.
Ulkona on pakkasta 15 astetta. Sisällä mittarin mukaan 19, siis lämmintä. Ihan hyvä. Tuli tehtyä öljytilauskin, ja lähipäivinä bunkrataan tonni talvilaatua. Noi tankit on nmittäin runkotankkeja, ja periaatteessa öljyn pitäisi pysyä plussan puolella. Mutta kun toi nykyinen kevyt lämmitysöljy on ollut laadultaan hieman vaihtelevaa.. Milloin siinä on jotain palmuöljyä, ja milloin mitäkin pakkasenkestävyyttä alentavaa.

Itseasiassa käsittääkseni toi Nesteen Bio3 (normaali kevyt lämmitysöljy esim omakotitaloihin) pitää sisällään jotain kasvispohjaista kamaa, sillä ammattiini on kuulunut myös öljypolttimien huollot muiden putkitöiden lisäksi, ja vastaan on tullut omakotitaloissa öljysäiliöitä, joiden sisältö on nolla-asteen kieppeillä näyttänyt aivan kinkkurasvalta. Kylmässä siis kasvisrasvat, tai jokin muu ainesosa on noussut pintaan ja jähmettynyt sillä seurauksella, että putkistot ja suodatimet on polttimelle asti tukossa. Myös öljypolttimien pumppuja tuntui menevän rikki, vaikka öljy olisikin ollut lämmintäkin.

Niin, tiedoksi vaan paikallisille, että Suukosta saa kyllä tarvitaessa hyvän ammattitaidon omaavaa lvi-alan apua ihan mihin ongelmaan vaan. :) Entistä pääammattia on aina välillä kiva harjoittaa. Ja kotitalousvähennyskin onnistuu. Täältä löytyy yhteystiedot Mainittakoot vielä, että sähköasennuksetkin sujuu, koska luvat siihenkin on.

Sitten remonttiosuus.
1-kertaiset ikkunat, vaikka ovatkin n. 10 millistä lasia paksuudeltaan, ei ole kovinkaan lämpötaloudellisia. Ikkunoiden pinnasta valuu ihan reilusti kylmää alas. 1-kertaisen ikkunan U-arvo on netin mukaan
5.8 W/m2K. Tämä ihme U-arvo (aikaisemin K-arvo) menee lienee niin, että se on Wattia/neliö/lämpötilaero Kelvineinä. 1-kertaisesta metri x metri (neliö) ikkunasta siis menisi pihalle 20 asteen pakkasella, olettaen, että sisällä on +20 astetta, jolloin lämpötilaero on 40 astetta , ( 5,8 x 1 x 40 = 232) eli ulos menisi 232 W, eli huonetilaa pitää pelkän ikkunan osalta lämmittää tuon 232 Watin edestä, jos mielii että sisälää pysyy 20 astetta. (Joutu muuten googlailemana hetken, että tälläinenkin yksinkertainen asia aukesi maalaisjärjelliseksi)

No, kaksinkertaisen ikkunan arvo onkin sit jo 2,7, ja kolminkertaisen jopa 1. Eli  kolminkertainen 1m x 1m ikkuna tarvitsee enään vain 40 wattia samalla 40 asteen lämpötilaerolla ulko- ja sisäilman välillä. Onhan tuo ihan eri, onko 40 wattia tunnissa kulutus, vaiko 232 wattia.

Tämä pitkä aasinsilta johtaa nyt tähän:
Ostin 1 mm karbonaattilevyä, ja laitoin tilapäisesti simppelisti kirkkaalla teipillä kiinni noitten 1-lasisten ikkunoiden päälle kokeeksi tähän messiin . Muutaman sentin ilmarako jäi väliin. Vaikutus oli aika suuri. Samalla patteriverkoston menoveden lämmöllä sisälämpötila nousi 2 astetta. ikkunoiden koon mukaan wattimääräinen lämmönkulutuksen pienentymä on suunnilleen puolen kilowatin luokkaa (500 W) koska ikkunoiden metalliset kehyksetkin jäi "plexin" taa. Ehkä jopa suurempikin, koska muovilla on suurempi eristyskyky kuin lasilla.
Tossa se plexi on, jos tarkkaan kattoo. Ikkunan ja plexin välissä on pari senttiä ilmatilaa. Plexi on siitä huonoa, että naarmiintuu. Tarkoitushan on ollut vaihtaa noi ikkunat 2-kertaisiin elementteihin. Mutta ei sitten näköjään ehtinyt ennen talven tuloa.. :) Toisaalta, noihin plexeihin vois tehdä kehykset, ja laitaisi aina talveksi paikoilleen. Kosteus menee kuitenkin itsetehdyn 2-kertaisen väliin ja huurustaa ikkunan, joten tekee sitten reilusti irrotettavat, niin saa pestä/kuivata välit.

Huomenna haen tuota plexiä lisää, ja laittelen myös brykalle "pakkasvarusteet" Neliöhinta oli muistaakseni 25 euron paikkeilla. Tämä tarkoitaa muuten sitä, että toi plexi maksaa itseeänsä takaisin liki 5 euroa päivässä, koska arvioidusti kovalla pakkasella kuluu 2 kWh energiaa vähemmän tunnissa, joka tarkoittaa öljynä 2 dl tunnissa, eli suunnilleen 5 litraa/vrk. :) 

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuki villalla väliaikaisesti nyt ensin alkuun kaikki ikkunat joita "et tarvitse".
Älä älä vaihtamaan niitä alkuperäisiä, pilaat vain aluksen ulkonäön.
Talvi on verraten lyhyt näilläkin leveysasteilla.

Suukko II kirjoitti...

Joo. Siis jos vaihdan 2 kertaiset, niin ne tulee samoihin raameihin, ja paksuus kasvaa sisällepäin. Joskus näin olen tehnyt museotaloon. Ulkonäkö ei muutu, mutta energiatalous paranee.

Anonyymi kirjoitti...

Jep, ja vaikka varmaan tiedätkin niin kerrotaan muillekin. Monilla on harhakäsitys siitä että lasi toimii eristeenä.
Lasi on kuitenkin suunnilleen yhtä hyvä eriste kuin metalli, eli lasi itsessään ei juurikaan eristä kylmää.
Kaksisenttiä paksu lasi on sisäpinnaltaan lähes yhtä kylmä kuin ulkopinta.
Ilma lasikerrosten välillä toimii paremmin eristeenä kuin lasi itsessään. Niinpä pleksi"lasituksesi" saattaa toimia hyvinkin, kunhan ilma välissä ei vaihdu liian nopeasti.

Rautakarmit laivojen ikkunoissa myös johtavat tehokkaasti lämpöä ulos/kylmää sisälle.