tiistai 28. tammikuuta 2014

Patteritermostaattiasiaa

Oltiin pojan kanssa työreissulla kunnostamassa lämmitysverkostoja. Ihmisillä tuntuu olevan niin monenlaista käsitystä vesikiertoisista pattereista ja patteritermostaatista.
Kirjoitan pienen pätkän. (Tuolla alempana ohjeita huonelämpötilaan ja termostaattiin.)

Henkilöt: Asukas (A) ja putkimies (P).Keskustelu käydään puhelimessa.
A: Päivää.
P: Päivää-päivää.
A: Minulla on tuo olohuoneen patteri  kylmä, siinä on jotain vikaa.
P: Ahaa. Onko asunnossa muutoin kylmä?
A: No, en minä tiedä, ei kai.
P: Onko teillä siellä lämpömittaria, josta näkis huoneen lämpötilan?
A: No, on, odotappa.. Joo Se näyttää 22 astetta tuossa olohuoneessa.
P: Tuota, se on ihan normaalia, että patteri on kylmä toisinaan. Asunnossanne on riittävän lämmin, ja patteritermostaatti on sellainen automaattinen säädin, joka sulkee patterin, jos on tarpeeksi lämmintä.
A: Niin, jaa, mutta se patteri on nyt ihan kylmä, ja pakkasetkin on tulossa huomenna.
P: Öö, Mutta teitä ei palele?
A: Juu, ei palele. ihan hyvä on olla.
P: No sitten se patteri toimii niin kuin pitäkin.
A: Jaa, mutta se patteri on ihan kylmä. Se tuntuu käteenkin niin kylmältä. Ettekö te nyt voisi tulla katsomaan sitä.
P: No ei se muutu katsomalla miksikään, Se kun on vaan niin, että se toimii oikein noin. Se kyllä lämpenee sitten, kun tulee kylmempi.
A: Mutta ettekö te nyt voisi tulla korjaamaan sitä, koska pakkasetkin tulee huomenna.
P: Mjaa.. Jospa tehdään niin, että unohdatte sen patterin kokonaan. Katsotte vaan sitä lämpömittaria, ja jos se menee alle 20 asteen, niin soitatte sitten, niin minä tulen korjaamaan patterin.
A: No hyvä on. Kyllähän teilläkin on varmaan niin kiire, että yhden patterin korjaaminen varta vasten...
P: Joo, soittele vaan sitten, jos tulee kylmä. Tulen kyllä sitten.
A: No sovitää näin. Kyllä minä pärjään täällä, laitan vaikka sähköuunin päälle, jos tulee kylmä. Olisi se hyvä kyllä joskus korjata tuo patteri, eikö?
P: Niin, se kyllä toimii ihan.... tai joo, katsotaan sitä sitten, kun on sinnepäin asiaa joskus.
A: Hyvä. Kiitoksia, ja kuulemiin.
P: Kiitos hei.
---

Tässa alla tuollainen joskus tekemäni selvennys termostaatin toiminnasta:


Patteritermostaatin toiminta, patterin lämpeneminen ja huoneen lämpötila.

Patteritermostaatti tunnistaa huoneen lämpötilaa. Se on automaattinen säädin, joka avaa ja sulkee patterin veden kiertoa tarpeen mukaan.
On hyvin oleellista, että termostaatti saa ”haistella” huoneen ilmaa esteettä. Verhot ja kalusteet patterin ja termostaatin edessä laskevat huoneen lämpötilaa, koska termostaatin läheisyydessä on lämpimämpää.
Silloin kun termostaatti toimii oikein, huoneessa on sopivan lämmin jatkuvasti. Jos patteri on aivan kylmä, on huoneessa riittävän lämmin, ja lämmittäminen on lopetettu. Tällöin patteri voi olla kokonaan kylmä, vaikka ulkona olisikin pakkasta.

Normaalisti patteri on vain osin (ylhäältä) lämmin, koska termostaatti annostelee vain sopivan määrän lämpöä huoneeseen. Avaamalla ikkunan, jolloin huoneeseen tulee kylmä, voi todeta termostaatin toiminnan: Patteri lämpenee hetken kuluttua enemmän.
Termostaattia kääntämällä voidaan vaikuttaa huoneen lämpötilaan. Esim . asento 3 vastaa n. 21 asteen huonelämpötilaa. (Danfoss-mallissa) Tällöin termostaatti pyrkii pitämään huoneen lämpötilan tässä halutussa arvossa. Jos halutaan viileämpi huoneilma, niin termostaatti voidaan kääntää pienemmälleen, esimerkkisi asentoon 2.
Huoneen lämpötilan mittaaminen:
Mittaus suoritetaan n. metrin korkeudelta, esimerkiksi pöydän päälle asetetulla lämpömittarilla keskeltä huonetta. Ikkunalaudalla on aina viileää, koska ikkunan pinnasta valuu kylmää ilmaa alaspäin. Samoin lattianrajassa. Näissä paikoissa saattaa pakkasilla olla vain 18 astetta lämmintä, vaikka huoneessa muutoin olisikin 22 astetta.
Lämpömittari:
Monet halvat lämpömittarit näyttävät usein 2-3 astetta väärin. Ennen kuin todetaan huone liian viileäksi, niin lämpötila on syytä tarkistaa toisella mittarilla. Mittarit vierekkäin pöydälle, ja eron tarkkuudessa huomaa.
Viihtyvyys:
Oleellista on se, että asunnossa on mukava oleskella. (20-22 astetta) Jos epäilee patterin toimintaa, niin ensin tulisikin kysyä itseltään: Paleleeko täällä? Pelkkiin mittarin näyttämiin ja patterin kylmyyteen ei tule luottaa. Toiseksi tulee tarkastaa, että termostaatti on käännetty auki, esim. 3-asentoon. Ja verhot tai kalusteet eivät ole patterin/termostaatin edessä.
Ulkoilman ääriolot:
Tule myös muistaa, että mikään rakennus tai lämmitysjärjestelmä ei pysty takaamaan keskikesän oloja jokaiseen asunnon kulmaukseen, jos ulkona on -25 astetta pakkasta. Olipa kyseessä sitten uusi tai vanha talo.


Muutoin ei mainittavaa, jäät paukkuu ja näyttäs tuulevan idästä aika hyvin. Pakkasta -10 astetta.. Kevättä kohden mennään.. Kivaa.

Ei kommentteja: