keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Perälauta Sporttiin ja Tee-se-itse nopeusmittari?

Sen verran askartelua, että perälauta sai alumiinisen levyn päälleen. Ruostumattomilla ruuveilla vetäisin kiinni , väliin liimamassaa. Jos alkaa syöpymään, maalaan koko levyn.
Perässä oli aika paljon vanhoja ruuvinreikiä, siksi levytin perän noin.
Tuon ohjauskaapelin kiinnitys täytyy tehdä uusiksi, entinen oli aika epämääräinen. Puunpala ruuvattu perälautaan kummallisesti kulmaan..

sitten tuli mieleen veneen nopeusmittari. Sellaista kun ei ole tuossa. Löysin ohjeet netistä, joku oli aika huolella ajatellut asiaa:

Lainaus:

Anturiksi sopii putkenpätkä, joka taivutetaan hiukan perälaudan alle.

Asteikko saadaan kaavalla

P=0,5*rho*V^2,

missä P on paine Pa (1 bar = 100 000 Pa), rho veden tiheys (1000 kg/m3) ja V nopeus m/s (1 m/s = 1,94 kn)

10 kn => 0,13 bar

15 kn => 0,30 bar
20 kn => 0,53 bar
25 kn => 0,83 bar
30 kn => 1,2 bar
40 kn => 2,1 bar
50 kn => 3,3 bar


Voisi kokeilla, laittaisi vaikka kupariputken takalaitaan kiinni, taittaa mutkalle kohti menosuuntaa veneen alle. Siitä sitten muoviputki painemittarille. Täytyy tonkia jostain 0-2 bar mittari. Ahtopainemittarista ehkä saisi modattua. Siirtäisi neulan vaan eri kohtaan, ja maalaa uuden pohjan.

Löyty myös sivusto, jossa on n. 200 veneen nopeudet eri moottoreilla. Aika hyvä.


Sitten päivän juttuihin.. Keksintökurssi alkaa olemaan loppusuoralla. Kurssilla (2 kk) oli 3 hlö loppuun saakka, ja 3 patenttihakemusta jätettiin prh:lle. :) Tämä on  muistaakseni 300 prosenttia enemmän, kuin Helsingin yliopisto tekee vuodessa.  (aina täytyy pikkuisen vinoilla..) Hienoa. Nyt tuoreet keksijät pääsevät kokeilemaan tuotteitaan markkinoille.

..Ja mulla on kevätväsymys.. 

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi olkoon Keksintökurssista! Ja hyvää pääsiäistä!

En muuten ymmärrä soveltavan alan tutkijaa, joka ei koskaan keksi mitään uutta. Sellaiset pitäisi lähettää jonnekin kouluun opettajiksi, jossa muiden keksintöjä opetetaan oppilaille kirjoista, eikä itse tehdä keksintöjä.

Anonyymi kirjoitti...

Jatka toki kuvien laittamista Sportista. Mulla on kanssa vireillä saman vehkeen projekti. Viime kesä tuli tehtyä pohjia ja maalattua, nyt laitellu kaikkea muuta kuntoon ja tarkoitus olisi saada vene vesille kesäkuuksi. Vielä pitäisi törmäyssuoja asentaa, penkit rakentaa ja jotain pientä.

Suukko II kirjoitti...

joo, laittelen, kun prokkis etenee. :)