torstai 17. huhtikuuta 2014

Tuulivoimala karkasi Reposaaressa

Tossa olin tulossa kotiin, niin poliisi pysäytti liikennettä. Räpsööhön ei päässyt ajamaa.
Syy oli se, että yksi sillalla oleva tuulivoimala oli päässyt tuulen armoille, ja pelättiin, että siitä lentää siivet/osia ihmisten päälle. Niinhän siinä sitten kävi, että se särki itsensä. Tämä on tilanne, jota ei pitäisi päästä tuulivoimaloissa tapahtumaan.
Hajonnut laitos on tuo kauimmainen, lähinnä Reposaarta. Kuvassa alla.
 
Edit: Kävin kävelyllä laivakoiran kanssa. Räpäsin pari kuvaa. Siivistä on irronnut pintaa ja palasia.
 
Ilmeisesti tapahtumaketju on ollut seuraavanlainen: Laitos oli pysähdyksissä muutaman päivän. Ja tänä aamuna sitä huollettiin. (ajoin sattumalta ohi) Jossain vaiheessa tapahtui jotain, mitä ei olisi pitänyt tapahtua: Lapakulmien säätö ei toiminut, ja generaattori ei ollut kytkettynä siipiin, tai generaatori ei ollut kytkettynä verkkon,  jolloin siivet pääsi vapaasti pyörimään ilman minkäänlaista jaruvoimaa.
Tällöin laitos hajoaa, koska siipiin kohdistuu liian suuri rasitus. Tuulta oli päivällä n. 10- 12 m/sec, eli mistään myrskyvahingosta ei ole kyse.
Tieyhteys on poikki yhä ( klo 21.00 torstai) edelleen, koska laitoksesta repsottaa ja roikkuu palasia, jotka saattaisi pudota ohi ajavan auton/ihmisten päälle.
Laitos ei vieläkään ole lukittu/jarruasennossa, koska tuuli kääntelee siipiä. Ilmeisesti kaikki siäkalut tuolta boksista on mennyt romuksi..
 

Silminnäkijän mukaan pyörimisvauhti oli kasvanut niin suureksi, että koko laitos oli "vääntelehtinyt".  Siivet oli ottanut jopa varteen kiinni.  Meteli oli kuulunut puolen kilometrin päähän.
Laitokset on Bonus-merkkisiä, ja tuossa kun olen niitten ohi ajellut, niin aika monesti ne ovat vuotaneet öljyä reiluja määriä ulos. Ilmeisesti lapakulmien ja suunnan säätö tapahtuu hydraulisesti.
Tuossa olisi ollut toinenkin vaaranpaikka: Siiven kappaleet saattaisi pudottaa nuo sähkölinjat alas. Tai ainakin aiheuttaa häiriön sähkönjakeluun.
 
Ja tässä linkki laitosten valmistajaan.. Näyttää olevan tanskalainen firma, jonka Siemens ostanut.
 
Tuossa linkissä video parempilaatuisena. Ihan kännykkäkameralla, ja liina kaukaa.. Mutta jos tarkkaan katsoo, niin se viimeinen pyörii huomattavasti nopeammin.
 
Edit:  Tässä linkissä  voimalalle käy samaisessa tilanteessa vielä pahemmin.
 Aiheellista oli sulkea tie..


Eipä siinä, hyvää pääsiäistä kaikille :)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kohta suomalaisen kaupungin lukumäärä 20 000 ylittyy, mikä osoittaa erittäin asiantuntevasti ja sujuvasti esitettyä blogia.

Jos olet, Samppa, eurovaaliehdokas, niin äänestän Sinua.

Suukko II kirjoitti...

Haha.. Kiitos :) Kyllähän tässä koittaa aina mennä pintaa syvemmälle, tekniikassa pääsääntöisesti. Siinä kun oppii itsekin, kun tutkii asioita.
Hyvää pääsiäistä itse kullekin. :)