torstai 1. elokuuta 2013

2 kuukautta meri-ilmastoa.

Niin. Olen nyt asunut 2 kuukautta tässä laivassa. Kyllä tämä on kodiksi muuttunut. Työreissulta on kiva tulla, kotiin, minnekäs muualle. Kiva niin.
Kaikenlaista pientä epämukavuutta ilmenee, mutta niin kuuluukin. On ollut mahtavaa elää näin. Monenlainen perusasia on saanut uusia ulottuvuuksia. Ensinnäkin suihku, sitä ei ollut täällä, ja se tehtiin pikaisesti ihan ensimmäisenä silloin toukokuussa, muistaakseni. Ei se, että on tilapäinen suihku. Mutta se, että siitä tulee merivettä ihan ilman mitään suodatusta.
Merivesi on tuntunut iholla hyvältä. Oikeastaan tämä Räpsöön tienolla oleva, ja oikeastaan koko itämeren vesi on tavallaan murtovettä. Suolapitoisuus on pieni lopunperin. Pyykinpesukone ja muutkin vesilaitteet ja vedenkäyttö on ollut samaista merivettä, joka tulee pohjaventtiilistä ihan suoraan. Pyykissä, tai sen pesutuloksessa ei ole ollut mitään mainittavaa. Oikeastaan pyykki on pehmeämpää, eli ei sellaista koppuraa kuin hanavedellä. Pieni suolajäämä ehkä tekee huuhteluaineen tarpeettomaksi. :)

Vesivessaa ei ole vielä ehditty laittaa paikoilleen, vaikka Idon tuplahuuhtelupytty onkin jo nurkassa odottelemassa. Tähän asti on pärjätty oikeastaan ihan mukavasti tuollaisella pienellä portapotilla, vai mikä se nyt on. Sellainen muovilaatikko, joka näyttää vessalta, ja maksaa Biltemassa maybe 50 egee.

Hm. Miten paljon ihminen oikestaan käyttää puhdasta tai puhdistettua vettä päivittäin. Tuntuu jotenkin sairaalta, että juomakelpoista vettä menee jokaisella vessan vedolla keskimäärin 5 litraa (tässä nyt on huomioitu vanhatkin vessat, joiden vesimäärä on 9 litraa per veto)
Tuolla bilteman muovilaatikolla sitä menee max n. 0,3 desiä isollakin hädällä, ja sekin on puhdistamatonta merivettä. Oikeastaan juomakelpoista vettä kuluu vain 40-50 litraa viikossa meillä, ja meitä on 2-3 henkeä. Tämä on aika tarkka tieto, koska juomavesi haetaan kannuilla maista. Tuo oma RO-puhdistamo (reverse osmose, eli käänteisosmoosi) ei ole vielä käytössä.
Mut kuitenkin laittaa hieman miettimään, koska keskiverto vedenkulutus on 110-160 litraa /ihminen/vuorokausi.  Ja sen vesimäärän puhdistamiseen kuluu energiaa, työtunteja (huolto, jne)  ja kemikaaleja, mm. klooria.  No, se vedestä. Tunnen itseni jotenkin ekologiseksi näitä ajatellessa ja näin asuessani. Ei liene paha. :)  Mitään haisevaa kompostikäymälää tänne laivaan ei kuitenkaan laiteta, mutta tuon vesivessan vesimäärän aion minimoida jotenkin, sillä silloin maihin siirrettävää jätettä tulee paljon vähemmän.

Mitä muuta havaittavaa...  Vaikea sanoa. Maisemat on kuin postikortissa jatkuvasti. Merellä ei sada. (siis oikeasti täällä ei ole ollut yhtään päivää, jolloin olisi pitänyt tulla sisälle pitämään sadetta, kuten sisämaassa on tapana.) Ja joka päivä meri on erilainen. Hämmästyttävää. Tekniikkapuoli paranee koko ajan, ja rahan ja ajan puitteissa lisää tilaa ja mukavuutta (?) rakentuu koko ajan. Tämä alkaa olla meille jo arkea pikkuhiljaa. Sen huomaa siitä, että hämmästyy ihmisten reaktioista. Mm. tänään vietiin puhelinta takuuhuoltoon, niin joutui ihan liki sanelemaan postiosoitteen: Poste restante, Räpsöö. Ei oikein ymmärtänyt nuori jannu, kun ei ollutkaan vaikkapa Huhtasuonaktu 2B14. heh..

Sähköstä sen verran, että omavaraisena on oltu n. 1 kk.  Aika mielenkiintoista. Laittaa ajattelemaan paljon. Aurinkopaneeleita on tarkoitus hankkia, mutta budjetti ei anna vielä periksi. Motonetissä on aika halpoja, 90 wattinen maksaa vain hieman toista sataa. Kiinasta sai vielä vähän aikaa sitten 0,8 c / watti, mutta joku virkamies keksi tullimaksun euroopanalueelle, ja niitä halpoja ei sitten enään saa tilattua. Toisaalta hyvä, koska työllisyys säilyy edes Euroopassa. Apukone syö dieseliä, ja tuottaa sähköä 0,3 hyötysuhteella. Ihan samanlailla kuten vaikkapa turvevoimalassa. 1/3 osa tulee sähkönä, loppu menee kaukolämmöksi, tai sitten järveen/mereen lämmittämään ahvenia ja muita turriaisia. Huonoa tässä on se, että polttoaineesta (dieselistä) maksetaan vero ennen sähkön tuottamista, ja vastaavasti energiayhtiöt maksaa veron vasta tuotetusta sähköstä. tämän takia yksityisen ei kannata hommata turbiinilaitosta, tms vastavaa, ja koittaa saada siitä edes jotenkin samanhintaista sähköä itselleen.


Tälläistä pientä. Laivarommi on hyvää näin syntymäpäivän kunniaksi. Täytyy todeta vielä tähän loppuun, että täällä ei olla kuitenkaan tingitty mistään mukavasta ja oleellisesta. Onnellisuus, luonnon läheisyys, hyvä yöuni.. Hyvä itse tehty ruoka, perhesuhteet, luovuus ja vapaus, puhtaat vaatteet ja suihkunraikas iho, kynttilät ja hyvä viini.. mitäpä muuta voisikaan kaipailla, hm.. niin, tätä juttua kirjoitan ihan normalilla pc:llä, eli ei tässä missään korpioloissa olla, jos sellainen käsitys yllä olevasta kirjoituksesta tuli. :)







Ei kommentteja: