perjantai 23. elokuuta 2013

LTO savupiippu saunaan

Tekaisin putkenpätkistä astetta paremman savupiipun.  Piipussa on vesivaippa. Kiukaan hyötysuhteet ovat 20-30 %, (mitattiin joskus) joten ylimääräistä energiaa riittää veden lämmittämiseenkin. Piipun vesivaippa on vain 1,5 cm, ja pituus on n. 2 metriä. Halkaisija sisältä n. 100 mm ja ulkoa 147 muistaakseni. Ei tosta mikään kaunis tullut, ei ollut tarkoituskaan, mutta toimii.

Lämmin vesi ohjautuu kattilaan 22 millisiä putkiä myöden. Veden kierrosta huolehtii 12 volttinen kiertovesipumppu, joka saa voimansa aurinkoakusta. (http://www.motonet.fi/motonet/tuotteet/386750/2)  Samalla pumpulle tulee käyttötestiä, kun noita olis kiva käyttää monessa jutussa.

Kattilasta lämpö voi sitten mennä vaikka pattereille, tai lämpimän käyttöveden valmistamiseen. Eristeet piipun ympäriltä puuttuu vielä. 50 milliä villaa ja pellitys olisi tulossa joskus.

Yllä: Piipussa sivullepäin sojottaa ilmaus ja 1,5 bar varoventtiili.

Saunan puolelta kuva. Romuputkista tuo on kasattu, ja siltä näyttääkin. :) Oikeammat laitteet on hieman hienompia.. ja toi ei ole kondensoivaa mallia. http://www.ecopiiput.fi/

Tossa lämmityksen "ohjauspaneeli", joka asentui keittiön seinälle. Ei tartte ravata konehuoneessa yhtenään.


Alla kattila, ja lto-piipun putket tulee tohon luukun reunan liittimiin, joihin laitoin lämpömittarit myös. Kiertovesipumppu on kattilan vasemmalla puolella alhaalla. Sähkötkin tuli päivitettyä, ja patteriverkoston putkisto. Pumpun yllä jakotukit eri pattereille. Hieman rujohan toi on, kun on muoviputkella suoraan tehty.. mutta tänne merelle maista määräykset ei yletä..

Edit: Saunottiin pojan kanssa just, piippu lämmitti kattilan vedet 65 asteiseksi, josta riitti tod. hyvin suihkuun.  Saunomisen jälkeen vielä pattereihin loput lämmöt, jolloin sisäilma kuivui aika nopsaan. Huom, alkutilanteessa kattila oli rempan jälkeen alle 20 asteinen. Oikeastaan piipun mitoitus voisi olla hieman toisenlainen: 3 metriä pituutta olisi aika optimi. Nyt vielä karkaa jonkin verran savukaasujen mukana taivaalle lämpöä.


Ei kommentteja: