maanantai 11. marraskuuta 2013

Kosteudenpoistajat, silicagel ja kissanhiekka

Ahteripiikissä oli sitä kummallisesti ilmaantunutta vettä tuossa jokunen aika sitten. Mietiskelin, että miten sen saisi kuivaksi helposti.
Biltema ja motonet myy noita kosteudensyöjiä alle 10 egen hintaan, joissa pussukoissa oleva täyte lienee tiesuolanakin käytetyn (kalsiumkloridi) suolan kaltaista kampetta. Ostin sellaisen kokeeksi tuonne, mutta ei se tunnu oikein tehokkaasti toimivan. Tilan pohjalla on pieni vesilammikko, eikä toi kosteudensyöjä kerännyt itseensä kuin pienen tipan vettä viikon aikana. Pussukat ovat kertakäyttöisiä.

Sitten törmäsin netissä silicageeliin, joka on piin ja hapen yhdistelmä. Silica on tuttua mm. lääkepurkkien ja elektroniikkalaitteiden pakkausten kuivauksessa, ja sillä on erinomainen kyky absorboida vettä suoraan ilmasta. Sellaisia pieniä pussukoita, jonka sisällä on pieniä rakeita. Silicagel (ei ole muuten mitään geeliä) on liki myrkytön aine.

Seuraava hämmästyksen aihe oli se, että silicageeliä myydään s-marketissa valkoisena kissanhiekkana.

Ja kyllä, pakkausselosteessa sanotaan sisällön olevan silicageeliä. :)  Hyvää tässä on se, että tuo silica ei ole kertakäyttöistä. Kostuttuaan se voidaan kuivata vaikkapa uunissa, 120 astetta ja pari tuntia. Silloin se on taas uuden veroista, ja pystyy imemään paljon kosteutta itseensä.

Löysin myös keskustelun aihesta, jossa karavaanari oli laittanut silicatäytteiset sukat asuntovaunuunsa talveksi hyvällä menestyksellä. Kaikenlaista sitä oppii. Täytyy koittaa, lähteekö kosteus tuollaisella kissanhiekkapussilla paremmin. Hinta ainakin on 10 kertaa halvempi per kilo, kuin noi suolapussit. Ja uudelleen käytettävissä. Veneiden talvisäilytykseen aika toimiva juttu varmaankin.

Menisköhän tämä niin helposti, että ostaisi tuon kissanhiekkapussin, ja tökkis säkin täyteen reikiä haarukalla. Säkki sitten tuonne ahteripiikkiin. Tuo säkki lienee metallia, foliota, jolloin periaatteessa sen vois nakata uuniin kuivumaan tuollaisenaan. :) Vois tietenkin punnita pussin, niin tietäs, paljonko vettä se on itseensä sitonut. :)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pitääkö alkaa pistään Täplis-kissan hiekat jemmaan ja toimittaa Suukolle?
Tuotto on n.8kg/kk ja juurikin tuota Rainbow kamaa.. -Jusu

Suukko II kirjoitti...

heh, jospa toimitat ne sinne, minne tähänkin asti, sillä niissä saattaa olla hieman aromia..