tiistai 5. marraskuuta 2013

Pikkumyräkässä upposi ent. kalastaja-alus

Viimeyönä heräsin, kun meri oli aika kuoppainen. Aallot heitti pärskeitä maihin asti. Tuon betonisen laiturin ja laivamme välistä laineet purskahtelivat jopa brykalle saakka. Tuuli oli idästä, ilmatieteen laitoksen mukaan vain 10 m/sec, ja puuskat oli 14 m/sec. Luulen vahvasti, että tuuli oli voimakaampi, ja toi Mäntyluodon sääsema on hieman suojaisemmassa paikassa itätuulen aikana. Aaltojen korkeutta en oikein katsellut, mutta vaahtopäät vilisti kovaa vauhtia pimeydessä. Tähän Kauppaantaan itä- ja kaakkoistuuli saa aikaan kovan allokon.

Tuossa vähän matkan päässä oli tähän samaan laituriin, tai rantapenkkaan,  oli kiinnitettynä vanhahko kalastaja-alus, jonka nykyinen omistaja aikoi kunnostaa. Alus koki pahat vauriot aallokossa tuulen painaessa sitä laituria vasten. Ns. lepuuttajat ei pysyneet paikallaan, ja vene pääsi hankaamaan itsensä puhki laituria vasten. Kylkeen tulleesta pitkästä aukosta aallokko löi vettä sisään, ja alus vajosi pohjaan.
Meripelastuskselle ja Räpsöön vpk:lle hatunnosto, sillä he saivat aluksen pintaan pumppaamalla useilla pumpuilla vettä mereen takaisin. Vuotokohta oli saatu ujutettua pressu, jolloin pumppujen teho voitti vuodon määrän. Pelastusoperaatio kesti iltamyöhään. Huomiseksi on luvattu taas voimakasta itätuulta, ja alus siirrettiin suojaisampaan paikkaan, että ei upoaisi uudelleen.

Miehet työssä ja pumput käynnissä. Tuo meripelastuseura perustuu vapaaehtoistyöhön, samoin kuin vapaapalokuntakin. Tiedoksi maakravuille. :)

Illanhämärissä Sain Suukonkin siirrettyä hieman parempaan paikkan, keula kaakkoa kohti. Sama laituri, mutta hieman eri kohta, jossa aallokko ei ole ihan niin kova, kuin tuossa edellisessä paikassa. Kiitokset tilapäismiehistölle avusta. :)



Ei kommentteja: