perjantai 25. lokakuuta 2013

5 kk laivassa

Kohta alkaa tulemaan täyteen 5 kuukautta (piti lisätä toi kk-sana, kun puuttui..) asumista tässä m/s Suukossa. Miltä nyt tuntuu, miten elämä on muuttunut? Pieni yhteenveto olisi ehkä paikallaan.

Ensin + merkkiset asiat.

-luonto. Luonnon läheisyys.Eläimet, linnut, vesikäärmeet, lokinpesät ja poikaset, merihanhet, jne.. Puhdas ilma hengittää, meriveden vaikutus ihoon on ollut positiivinen. Auringon laskut ja nousut, tähdenlennot, kuutamot, jen. En varmaan koskaan kyllästy katselemaan noita. Ne ovat kuin parhaimpia taideteoksia toisinaan.

-meri. Meri on erilainen joka päivä. Kaunis, sininen, vihreä, tyyni, myrskyisä, sumuinen, jne. Valon sävy vaihtelee kanssa monella eri tavalla. meri-ilmasto, nytkin on 9 astetta lämmintä ulkona, ja kello on puoli 1 yöllä ja marraskuun alkuun on jotain 5 päivää.

-on elettävä osittain sään ehdoilla. Koen tämän asian myös positiiviseksi. Ei ole aina pakko yrittää aikataulullisesti jotain, vaan voi antaa itselleen tuuli/sadepäivien aikana luvan olla tekemättä mitään kovin kummallista.

-Yhteiskunna ulkopuolella oleminen. Ei käy nuohooja, eikä tule kiinteistöveroja. Ei ole vastiketta, ei naapurin kanssa yhteistä pensasaitaa. Ei ole vesilaskua. eikä tule mainospostia. Toki kuluja on, mutta niihin voi vaikuttaa todellakin enemmän, kuin maissa omalla osaamisella. Karsiutuu myös tiukkapipoiset ihmiset pois, ne jotka ei ymmärrä, tai on kateellisia, tai muuten vaan persiistä, ei tule tänne. Eikä heidän valta yletä tänne.

-tekniikasta, ja luonnontieteistä kiinnostuneena olen oppinut  todella paljon uutta. Mm. Nikola Teslan keksimän kolmivaihesähkön alkuperäinen olemus energian siirtäjänä, ilman maapotentiaalia. Aurinkoenergian toimivuus, polttoaineiden merkitys ihmisen elämään, jne. Paljon myös laiva-asioita.

-äänimaailma. Yöksi kun  katkaisee sähköt, niin mikään ei piippaa, hurise, kohise, jne. kuten yleensä nykyisissä asuintaloissa.  Kaikki teknisesten laitteiden äänet puuttuu. Kuulee tuulen, sateen, linnut, laineet, jne. Aurinkosähkövalaistus ja akustot kun ei pidä ääntä.

-koen myös positiiviseksi sen, että on joutunut ajattelemaan kaikenlaista monen mielestä ehkä turhaakin: Esim. luonnon kiertokulkua, miksi ihmisen uloste on ongelmajäte, mutta eläinten ei? Mikä elämisessä kuluttaa eniten energiaa ja mikä on sen jälki luontoon. Juomaveden puhtaus, terveydenhuolto, jne.

-se, että on vain köydellä kiinni tässä maassa. Jos oikein alkaa kypsytämään, niin elämää on muuallakin maailmassa.Omavaraisena on oltu nyt yli 3 kk. Siis ilman normaaleja yhteiskunnan palveluita, kuten sähköverkkoa.

-ihmisten hieman erilainen suhtautuminen elämään, kun meri on läsnä. Voisin väittää, että täällä ihmisillä on hivenen terveempi suhtautuminen elämään ja ihmisiin. Lieneekö meren, jolle ei mahda mitään, läsnäoleminen vaikuttanut suotuisasti. Sisämaan pikkukylissä maanviljelijä muokkaa ympäristönsä juuri sellaiseksi kuin haluaa, mutta merellä, asiat on tehtävä silloin kun luonnolle sopii. Karrikoidusti näin.

-tutustuminen uusiin ammateihin ja ihmisiin. Kalastajat, merenkulkijat, saariston asukkaat, jne. Mukavaa ja mielenkiintoista.

Ja sitten miinukset:

-myrkysäät ärsyttää joskus. Vettä/räntää sataa vaakatasossa ja tupakka sammuu tai tulipesä röökinpäästä lentää jonnekin huitsin nevadaan. :)  Mutta kovemman kelin jälkeen uni maistuu aina hyvin ja mieli on hyvä.

-jossain vaiheessa oli viileää sisällä, kun ei ollut ehtinyt laittaa lämmitysjärjestelmää kuntoon.

-asuntilaa on vielä liian vähän. n. 40 m2 ei oikein riitä. bryka on osittain toimistona, vaatekaappia ei ole, vaan vaatteet on hyllyillä messissä sängyn päädyssä,

-kilpajuoksu talvea vastaan. Eristeiden lisääminen, lämmitysjärjestelmän laajentamine, jne. Rajoittavana tekijänä on aika ja raha.  Tämä alushan ei ole alunperin asumiseen tarkoitettu.

-tuuli. toisinaan tuulee, vaikka ei tarvitsisikaan. Tuuli tekee ilmasta kylmemmän, kuin sisämaassa.

-joinakin hetkinä on pieni ja avuton olo kaikkien luonnonvoimien edessä. Mutta se tiputtaa jalat maahan, eikä luule erheellisesti hallitsevansa luontoa. Suosittelen kokemusta yliurbanisoituneille, jotka luulee ihmisen ylivoimaisuuteen ja luonnon hallintaan.

Kustannuksia ja työtunteja on vaikea arvioida, olisikohan hankintahinna päälle tullut 3-4 tuhatta euroa menoja noista remonteista. Onhan tähän rakennettu jo wc, kodinhoitohuone, sauna ja pesuhuone. keittiötäkin on muuteltu. lisäksi tekniikkaa on päivitetty, mm sähköt ja apukonen "sivistäminen", karttaplotteri, lämmityksen putkistot ja pattereita lisää, yms pienempää.

Tossa alla pari kivannäköistä kuvaa syksyisistä maisemista. Kuten huomaa, valaistuksen sävy on kovin eri, vaikka kuvat on otettu liki samana päivänä. Kuvia ei ole mitenkään käsitelty, ja ne on otettu halvalla turistikameralla. Valotusta on hieman lisätty kuvattaessa.

 Keskiyö

 Auringonlasku

 Aamun kajo ja tuulivoimalat

 Päivän hieno nousu jotain 7 jälkeen aamulla

Ei kai muuta kummaa tule mieleen. Ulkona sataa, laiva keinahtelee hieman tuulen työntäessä sitä sivusta päin. Laivakoira näkee unta tuossa lattialla, sen tassut heiluu ilmassa.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jo on komeita kuvia ja mukavaa pohdiskelutekstiä.

Osa-aikavihreä.

Suukko II kirjoitti...

Heh, Osa-aikavihreä. Jos olis koko ajan, luulisivat kateelliseksi.