No-niin, ensimmäinen moka tekniikan kanssa. Poltin tuon 2,5 kW:n lämmitykselle sähköä tekevän invertterin. Siitä tuli ihan reilut savut ja salamat ulos. Tossa alla invertteri avattuna, ainakin ohjauspuolelta oli kymmenkunta vastusta hiilenä.
Jaa miksikö näin kävi..
No kun noiden 24 voltin akkujen varaustilan kanssa oli ongelmia, niin ajattelin parantaa tilannetta. Tarkoitus oli rakentaa automaattinen vaihtokytkin, joka syöttää lämmityslaitteille sähköä ensisijaisesti laivan 240 V verkosta (apukone, aggregaatti tai maasähkö) , ja jos verkossa ei ole sähköä, kuten öisin vaikka, niin silloin sähkö tulee invertteriltä, eli akustolta. Samainen automaatti huolehtisi myös akkulaturin toiminnasta, jolloin 240 V ollessa tarjolla, akut latautuu, mutta invertterin tehdessä sähköä, akkulaturin tulee olla pimeänä, koska muutoinhan sähkö vaan kiertää lenkkiä ja häviöt lisääntyy.
Tuossa alla boksi ja koekytkentä, jonka rakentelin ko. tarkoitukseen.
Yksinkertaisesti boksissä on oleellisena osana 2 kontaktoria, joista toisen avautuvat apukärjet estää toisen kontin vetämisen, jolloin saadaan aikaiseksi automaattinen "vuorottelukytkentä". Eli kumpikin kontaktori ei voi olla vetäneenä yhtä aikaa.
Kytkentä sopii hyvin vaikka maasähkön ja laivan apukoneen sähkön syöttämiseen, jolloin maasähkössä ollessa voidaan apukone käynnistää, ja kun se alkaa tuottamaan sähköä, niin boksi vaihtaa automaattisesti apukoneen sähkön laivan verkkoon. Tämän jälkeen voidaan maasähkö ottaa irti, ja vaikka nostaa ankkuri. Sähköt ei tällöin katkea kuin sekunnin murto-osaksi.
Mutta ilmeisesti tämä sekunnin murto-osa oli invertterin kohtalo tänään.Sen olisi pitänyt olla pidempi. Lämmitysjärjestelmä oli laivan sähkössä kiinni ja öljypoltin käynnissä, ja kun kokeilin vaihtoa, niin Präts, ja psuh..Savu nousi komeesti. Kun laivan verkko irtosi, ja invertteri kytkeytyi, niin öljypolttimen moottorissa oli vielä kierroksia, jolloin se toimi hetkellisesti generaattorina, ja tuotti vaihtosähköä.
Tämän vaihtosähkön päälle yritti invertteri hakata omaansa kanttiaaltoa, jolloin jänniteet nousi liian koviksi, ja invertteri antautui. Prkl. Olisi pitänyt laittaa viiverele vaihdolle tohon boksiin.
No, täytyy hommata uusi invertteri, ja olla hieman viisaampi... Onneksi noi ei ihan kauheesti maksa. Tuohon riittänee 1,5 kilowattinenkin. Ylimitoitusta siksi, että mootorit ottaa käynnistyessään moninkertaisen virran, kuten tuo öljypolttimen puhallinmoottori. Akkupojilta porista näyttäs löytyvän reilun 200 euron hintaan 24/240 invertteri.
Toi 24 volttia on muuten kivempi kuin 12 volttia tälläisillä isommilla tehoilla, koska virrat ovat puolta pienempiä kuin 12 voltin akustolla. Tämä taas tarkoittaa, että kaapeleiden häviöt ja poikkipinta-alat ovat paljon pienempiä.
Edit:
Muistelin tilannetta uudelleen. Siinä kävi niin, että boksi oli kytkenyt generaattorisähkön polttimelle. Kun käynnistin invertterin omasta nappulastaan, niin rätinä alkoi invertterissä, ja generaattori poltti ylivirtasuojansa. Boksissa tapahtui jotain, ilmeisesti invertterin rele veti, vaikka ei olisi pitänyt, koska toisen kontaktorin apukärjet estää virran kulkemisen.
Mittasinkin vielä, ja näin oli. Kytkentä on kuitenkin niin yksinkertainen, että miten mahdollista käydä näin? Kontaktoreiden ei pitäisi olla mahdollista mitenkään kytkeä yhtäaikaisesti kumpaakin syöttöä. Täytyy huomenna takastaa kytkentä vielä. Yksi vaihtoehto on maadoitukset, vaikka nekin oli kytketty kontaktorien kautta. yllä kuva kytkennästä ilman pääkytkintä ja merkkivaloa.
3 kommenttia:
Mulla on viive tuossa geniksen puolellakin, vaikkei ole invertteriä. Ehtii geniksen anto tasaantua hetken startin jälkeen kuormattomana. Tosin viiveen jälkeen vaihto on sitten vain kytkentäkaluston mekaanisen hitauden pituinen.
Joo. Toi bilteman vanha invertteri rakentaa jännitteen huippuun pikkuhiljaa, muutamassa-kolmessa sekunnissa kuitenkin. Esim toi grundfossin uppopumppu käynnistyy nätisti, ei nykäisemällä silloin, kun se on kytketty invertteriin kiinni ennen invertterin käynistämistä. Pitäs olla sellainen soft-kytkentä-palikka tohon 240 puolellekin.
Onneksi ei pahemmin käynyt. Olisi voinut vaikka sytyttää tulipalon tuo invertteri. Meille on aurinkosähköjärjestelmä tulossa omakotitaloon. En tosin itse uskalla alkaa säätämään mitään tai edes koskea invertteriin.
Lähetä kommentti