maanantai 28. lokakuuta 2013

Tietotekniikan ja navigoinnin päivitystä

Hyvä tuttuni Jussi tuli kylään, ja toi tullessaan tuulahduksen tietokonemailmaa Suukkoon.  Bryka on nyt  datajohtojen sekamelska.
Ensinnäkin, Suukko wlan.
Eli meillä on nyt langaton verkko, ja kaikki tietokoneet kytkeytyvät nettiin sitä kautta. Ei enään kaapeleita tai mokkuloita. :) Tulostinkin taitaa muuten olla langaton, enpä vielä katsonutkaan.
Wlan purkki jossa on "mokkula" , tai tikku toi mieluuminkin on, toimii 12 voltilla. Se on päällä yötä päivää. Ja sitä kautta saa ton kameravalvonnankin kuvan tulemaan vaikka toiselle puolelle maapalloa.
Merellä kauempana netti ei tällä varustuksella toimi, loppuu siihen mihin kännykän kuuluvuus. Mutta riittänee toistaiseksi. 

Navigointiiin tuli lisää 1 kpl GPS, ja ajatus on monistaa karttaohjelma kahdelle koneelle, jotka toimii toisistaan riippumatta. Nyt plotterina on toi Itronix gobook II läppäri, jossa Maxsea karttaohjelma, ja raytheonin GPS. Läppärissä on ulkona oma gps anturi, vai mikä se nyt on nimeltään. Tuohon pöytäkoneeseen oikealla tulee karttaohjelma myös, ja sille oma gps-palikka ulos. Iso näyttö on aika kiva. Oikeastaan toi näyttö on telkkari. Haluaisin vielä AIS systeemin, ja lienee pitää jossain vaiheessa ostaa toi ais-lahetin/vastaanotin, koska tuo karttaohjelma tukee sitä.
Aika uutta minulle on tuo NMEA -standardi , jota myöten data liikku laivaoloissa.
Läppäri saa sähkön 12 V akustolta, joten se ei ole riippuvainen "valovirrasta". Pöytäkone toimii tietysti 240 voltilla, ja se on ihan normaalisti laivan sähköverkossa. Ajattelin ottaa sähkön ehkä myös invertterin kautta, jolloin se sekin pysyy päällä vaikka tulisi täydellinen pläkäri, eli sähköt häviäisi kesken matkan.

Eli nyt olisi 2 kpl toisistaan riippumattomia, myös sähkönsyötön osalta,  karttaplottereita, plus merikortit tietenkin.Ja sitten on vielä toi Raytheonin plotteri, joka näyttää hyvin ja varmasti sijainnit. muuten tykkään enemmän tuollaisesta karttaa piirtävästä laittesta, kuin pelkistä sijaintinumeroista, joita toi Ray antaa.
Periaatteessa Suukko ei tarvitse muutoin 240 voltin sähköä ajamisen aikana, paitsi nyt toi plotteripöytäkone.

Ei kommentteja: