keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Lämmitys akkukäytölle

Tuli laitettua viimeinkin tuo 24 voltin invertteri paikalleen. Lämmitysjäejestelmä saa siitä nyt voimansa, tai vaihtoehtoisesti normaalista laivan verkosta, kuten tähän asti.

Invertterin halusin asentaa kaappiin, koska tulipaloriski pienenee, (en oikein luota noihin kiinalaisiin laitteisiin vieläkään) ja onhan kaapissa parempi ilmanlaatu, sinne ei mene pöly eikä kosteus. Kaappi kun on peltiä, niin luulisi laitteen jäähtyvän kuitenkin riittävästi. Eikä tuolla invertterillä ajeta täyttä kuormaa.











Kuvassa akkukaappi (alkuperäinen) ja alla invertteri. Kaappi on ostettu Bauhaussista, ja on oikeastaan iso työkalusalkku, jokin yleismallinen. Hintaa taisi olla vaan jotain 25 egeä. Ihan komee kaappi.

Invertteri (2,5 kW)  ruokkii nyt 2 kpl grundfoss ups 25-40 kiertovesipumppuja, sekä normaalia 20 kW:n öljypoltinta. Akkukapasiteettia on hieman liian vähän, vain 120 Ah, ja  lyijyakkuja ei pitäisi päästää alle vajaalle varaukselle. Paras olisi, jos akut olisi huonoimillaankin yli 60 prosentin varauksessa. Jos varaus menee jatkuvasti hyvin pieneksi, akut "kuoleentuu" eli sulfatoituu jopa vuodessa toimintakyvyttömäksi.

Mittailin tuossa virtoja, kun pumput ja poltin oli päällä. Virtaa meni akulta invertterille 13-14 amppeeria, joka tarkoittaa tehona (P=UxI) suunnilleen 320 Wattia. Hieman kulutusta saa pienemmäksi sammuttamalla käyttövesipumpun. Kapyysissä onkin ohjausnappulat näille kaikille laitteille. Poltin käy aika harvakseltaan tälläisessä plusakelillä, joten sähköä noillakin akuilla riittänee jonkin aikaa. Akustoille on oma 24 voltin laturi, joka on kotoisin ladattavasta siivouskoneesta. Muistaakseni 20 amppeerinen. Nyt tietenkin himottaisi ostaa pari aurinkopaneelia lisää, jolla noi akut latautuisi. :) Olisi taas aika ekomeininkiä. :)
Täytyy mittailla vielä, pitääkö noi tehoarvot paikkaansa noiden laitteiden valmistajan ilmoittamiin lukemiin, vai hukkuuko tehoa jonnekin. Pumppujen pitäisi syöda vain muutamia kymmeniä watteja, joten toi öp kuluttaa aika paljon. Vois kokeilla, että ottaisi öljyn esilämmitysvastuksen (se on siinä suutinputkessa oleva mötikkä) pois käytöstä, se taitaa ottaa vajaa sata wattia, muistaakseni. polttimen sähkömoottori on jotain 100 watin paikkeilla kanssa. Toimihan noi vanhat öljypolttimet ilman esilämmitystäkin. Tietenkin, jos näpertelisi öljyn esilämmityksen lämmönvaihtimen itse kattilavedestä, niin ei tarvitsisi sähköllä parantaa palamistulosta. Tähän oli aikoinaan laitekin, Tekalämmitin. Tuttuni isäukko sen keksi joskus 50 vuotta sitten parantamaan öljypolttimen palamista ja vähentämään öljyn kulutusta.

Tossa yllä kuvassa kaapit suljettu, ja öljypoltinkin näkyy vasemmalla osittain. Monille lienee tuttutoi kiertovesipumppu (alla) omakotitalosta. Pumppu muuten pitää pientä sirinää tuolla invertterisähköllä, koska invertteri ei oel siniaalto, vaan tekee kanttiaaltoa, joka aiheuttaa ääniefektejä laitteiden rakenteissa. Mietiskelin tuossa, että minkähän laista resonanssia kanttiaalto saa tuo pumpun moottorin apukäämi, koska siinähän on kondensaattori, jolla tehdään vaihesiirto, jotta yleensäkin 1 vaiheinen moottori saadaan pyörimään.
Taaskin oli muuten maadoitusongelmia: Invertterin pistorasian maadoitus oli kytketty laitteen runkoon. Rungon kautta taasen muodostuu yhteys laivan runkoon. Piti purkaa pistorasia, ja helpoin tapa oli katkaista nuo maadoitusliuskat. Nyt on käytössä siis suojajännitekytkentä, ja invertterin sähkö ei ala kapinoimaan muiden sähköjen kanssa, joita saattaa laivan rungossa liikkua esim. apukoneen ollessa päällä.

Pieni lisäys tähän, invertteri kuluttaa jatkuvastin. 1 amppeerin virran tyhjäkäynnillä. Eli 24 wattia. toisinsanoen 1:n amppeeritunnin verran. Sitten tuli havaittua mielenkiintoinen ilmiö: mittasin tuolla pihtimittarilla myös vaihtovirta-alueella noita virtoja. akun ja invertterin välissä oli vaihtovirtakomponenttia, ja myös laturin ja akun välissä. Useita amppeereita. Tämä tarkoittanee sitä, että invertteri ottaa pätkittäin virtaa akulta. Joten tuo aikaisempi dc-alueella mitattu virta ei pidä paikkaansa.

Toinen lisäys:  Näyttäs siltä, että vesi kiertää kohtuullisesti patteriverkostossa ilman kiertovesipumppuakin ihan painovoimaisesti.
Tässä netissä roikkuessa tuli kuunneltua polttimen käyntiaikoja, jotka oli yllättävän vähäisiä. Aika tarkasti puolen tunnin välein 4 minuuttia. Tämä tarkoittaa sitä, että asuintilojen lämmönkulutus tällä hetkellä on 2,6 kWh , (sisällä + 22, polttimen teho 20 kWh)  ja polttimen sähkönkulutus tällöin on 1,6 Ah  tunnissa + invertterin hukka 1 Ah, niin sähköä menee vain alle 3 Ah tunnissa. Eli teoriassa 120 Ah riittäisi 40 tunnin käyttöön. Vuorokausikin on jo ihan hyvä aika ilman lataamista.

Täytyy huomioida tuo painovoimainen veden kierto, kun saunaan pitäis laittaa vielä patteri, ja messin pattereiden paikkoja muuttaa hieman toisin.





1 kommentti:

Jaska kirjoitti...

Oletteko te olleet tyytyväisiä teidän öljypolttimeen? Meillä on tulossa öljypolttimen huolto tässä ensi viikolla. Huomasimme että se oli hieman epäkunnossa, joten on tottakai parempi heti se korjata. Onneksi oli myös helppo löytää ammattilainen, sillä tuttavani suositteli yritystä joka tekee öljypolttimen huoltotyöt.