maanantai 14. lokakuuta 2013

Uusi pilssi/hätäpumppu n:o 1 ja vanha pilssijärjestelmä

Löysin tunnin etsimisen jälkeen tuon Grundfossin uppopumpun tuosta pääkannelta, ankkurivinssin vierestä. Ilmeisesti tässä paatissa on kokoa, koska hukkaa tuommosiakin tavaroita. Pumpun asensin ihan nippusiteillä konehuoneen tasojen alle.
Toi Grundfoss kp-250 on todella hyvä uppopumppu. (240 V) Entisessä ammatissani olen noita korjannut ja asentanut. Kaiken, mitä ritilästä sisään imeytyy/mahtuu, pumppu siirtää moitteetta pitkänkin matkan päähän. Rakenne on täysin ruostumatonta terästä siipiä myoten, ei muovia. Tämä ei nyt ole mikään mainos, kehun vaan, koska tuo on oikeastikin kehumisen arvoinen ja kestävä pumppu. Ainoa huono puoli on hinta.

Pumppu pystyy siirtämään arviolta 135 litraa minuutissa (valmistajan käyrästö) tuolla putkistolla ja korkeuserolla. Poistoputkeksi löytyi kannelle menevä putki, joka on ollut ennen toisen pohjaventtiilin ilmausputki. Käytännössä ilmausta ei tarvita, joten putki jouti tähän käyttöön hyvin. Kannelle tullessaan putki tekee u-mallisen mutkan alaspäin. Siihen on helppo liittää letku, jos tarvitsee pumppailla pilssiä pesutarkoituksessa jonnekin maihin Ei toi hirven isoa vuotoa pysty pumppaamaan, mutta jotain kuitenkin. Ja ainakin antaa aikaa.  Akut pystyy ruokkimaan tuota pumppua invertterin kautta useamman tunnin, mikäli mikään generaattori ei käy. Pumppu ja sähkönsyöttö täyttää käsittääkseni  kaikki vaatimukset, mitä hätäpumpulta vaaditaan.

Toi vanha pilssipumppujärjestelmä saattaisi olla periaatteessa kunnossa, paitsi pumppu on jumissa ja joitakin putkia on poikki. Systeemi toimii vaihtoehtoisesti ejektoriperiaatteella , tai ihan normaalin pumpun tavoin. Tuo ejektori on kyllä hyvä suurten vesimassojen siirtämiseen. Tässä laivassa on yhteensä 4 vesitiivistä laipiota, jolloin erillisiä pilssikaivoja on 5 kpl. Jokaisesta tulee tuolle vanhalle pumpulle oma putkensa, joissa on hanat. Voi sitten valita, mitä osastoa haluaa tyhjentää. Vettä ei ole missään muussa osastossa, kuin konehuoneessa. Vesi on tullut lähinnä huoltotoimista Ja hieman tiputtaa kylläkin tuo potkuriakselin boksi.

Ajattelin, että voisi joskus laittaa painevesipumpuksi meriveteen tuollaisen Grundfossin vesirengaspumpun. (yllä kuvassa) Toi on ollut minulla kaikenlaisessa sekalaisessa käytössä, ja nostaa hyvän paineen (6 bar) sekä tuotto on aika hyvä korkealla paineellakin. Kannelle olisi tulossa paloposti/pesuletku, ja voisi koittaa käyttää tuota vanhaa ejektoriakin. Veden saisi toisesta pohjaventtiilistä, tai sen ilmausputkesta, kun se nyt on vailla käyttöä.

Päivän aikaansaannos on myös äänitorvi. Tuohon tutkan jalkaan se istahti hyvin. Kaapelointi oli valmiina, ja brykalle olin näköjään laittanut painonapin jo silloin muutama kuukausi sitten, kun sähköjä räpelsin.
Sellaista tänään. Nyt saunaan.

Ei kommentteja: