Huomattiin, että makeaa vettä ei saanut enään maista. Hanat on laitettu talviasentoon. Juomavesi on haettu kannulla tähän asti tuosta viereisestä vierassatamasta. Joku tähän voi tuumata, että aika vaiva, mutta ei toi ole ollut ongelma. Kaikkeen tottuu.
Nyt kuitenkin kannujuoksu loppui pakosta, ja asensin tuon jo aikaisemmin hommatun käänteisosmoosilaitteiston. (linkki wikipediaan tossa)
Laitteisto vaati virittelyä, lähinnä erilaisia apulaitteita ja asioita, kuten paineenkorotuspumpun, viemäriliitännän, jne.
Tässä alla kuvassa laitteisto asennettuna. Ei pidä kiinnittää huomiota tuohon muuhun romumäärään, koska laitteistolle sopiva paikka putkituksen kannalta oli juuri tuolla seinällä, jossa on lvi- ja pulttivarastoa.
Kuvaa klikkaamalla kuvan pitäisi suurentua. Paineenkorotukseen laitoin tuon grundfossin vesirengaspumpun. Ensin vesiautomaatti nostaa paineen n. 3 bar paikkeile, joka on meillä vesiverkoston paineena. Sitten toi korotuspumppu nostaa paineen jonnekin 8 baarin paikkeille. Mittaria (paine) ei ollut asennukseen, mutta suunnilleen tiedän tuon pumpun suorituskyvyn. Merivesi tulee 10 mm kuparia myöten paineenkorotukselle, ja siitä pneumatiikkaputkella esisuodattimille, josta RO (reverse osmos) kalvolle. Pumpatusta vedestä puolet menee kalvon "likaisen" puolen ohi takaisin mereen punaista putkea pitkin. Tämän veden suolapitoisuus on 2 kertainen, ja vesi sisältääkaiken muunkin epäpuhtauden, joka ei mene kalvon läpi. Kalvon läpi tihkuva puhdas vesi tulee sinistä putkea pitkin, tässä koekytkennässä nyt kanisteriin.
Tuossa sitä lirisee kannuun. Vesi ei maistu juuri millekään. Kylmänä oikeastaan aika raikasta. Just tekaisin perjantain kunniaksi kuuman rommin, ja hyvin maistuu. :)
Nyt sitten tämä ekologinen osuus: Toi laitteisto toimii meillä myös aurinkoenergialla. 1 kW:n invertteri jaksaa pyörittää tuota paineenkorotuspumppua, joka nostaa ilman vesiautomaatin painettakin 6 bar paineen, joka riittää hyvin osmoosille. Tuo RO-kalvo sen paineen vaatii, ei muu.
puolessa tunnissa tulee näköjään reilu 10 litraa puhdasta. Paineenkorotuspumpun ottoteho on muistaakseni 200 Wattia. yhdellä 100 ah akulla pystyy siis suunnilleen tuottamaan 100 litraa puhdasta vettä. Suunnilleen näin. Joskaan meidän veden kulutus ei ole ollut kuin 5-7 litraa per vuorokausi. Toi 65 wattinen aurinkopaneeli ehtinee lataamaan päivän vesitarpeet akkuun hyvin.
Suunnitelmissa on kylläkin säiliö tuolle makealle vedelle, josta sitä voisi ottaa vesijohtoverkostoonkin. Tällöin veden tuotantoa täytyy lisätä. Varsinkin astianpesukone sitä näyttää kaipaava. Ihmeellinen asia on se, että apk näyttää keräävän saostumia rosteripintoihinsa. Pyykinpesukone on toiminut merivedellä jo yli 4 kk moitteetta. Säiliön koko ei pidä olla liika suuri, ettei sinne tuleva puhdas vesi ala pilaantumaan. Tai sitten sinne pitää laittaa UV-valo (linkki) joka tappaa pöpöt ja pitää veden kunnollisena.
Tuosta laitteistosta vielä sen verran, että se maksoi Tamperelaisessa akvaarioliikkeessa 150 euroa. Se löytyi sattumalta netistä. Venevarusteliikkeet pyytää moisesta jopa 2000 egeä. Kiinasta tilaamalla sen saisi 150-300 euron hintaan. Aikani kun tutkin netissä noita laitteita ja niiden arvoja, huomasin, että Kiinassa noi kaikki pienemmät tehdään. Ja tuo RO-kalvopatruuna (se kallein osa) osoittautui täysin samaksi kuin muissakin pienissä juomaveden puhdistukseen tarkoitetuissa laitteissa. :) Näyttää voimakkaasti siltä, että suomalaiset vesialan yritykset ja myös venealan myymälät rahastaa laitteilla todella paljon.
Täytyy kirjoitella kokemuksista joskus myöhemmin, mikäli laitteisto vaatii huomiotani. Tuo tuotanto riittää meille hyvin, koska turha esim. wc:n ja suihkun vettä on puhdistaa. Periaatteessa tuo käänteisosmoosivesi on liiankin puhdasta ihmiselle, mutta eiköhän sitä tule ruuan ja muun suusta sisään laiteun mukana kaikkea epäpuhtautta riittävästi. Tästä oli tutkimuskin, ja laitoinkin tänne blogiin kuvan veden puhtaudesta. http://suukkoship.blogspot.fi/2013/08/juomaveden-laatu-yleisesti-ottaen.html Osmoosivesi menee noiden kaikkien yli reilusti.
Nii, toi osmoosilaite käy toki likaisen kaivoveden puhdistamiseen, ja vaikka mihinkä. Mökeille mielestäni loistava. On saatavana myös 12 voltin paineenkorotuspumppuja, muistaakseni ihan Biltemastakin saa 5 bar pumpun, jolla tuo RO toimii hyvin.
Edit: toi hieman vajaa 3 bar näyttää riittävän veden tuottoon. Mutta vettä tulee todella hitaasti. Liki tippumalla. Mut tulee kuitenkin. Tiedoksi vaan, mikäli on käytettävissä pienempipaineista vettä runsaita määriä. Kuitenkaan aurinkoenergialla ei näin pienellä paineella kannata koittaa, sillä aikaa (=sähköä) kuluu paljon enemmän.
Edit: Viikko on käytetty tuota osmoosivettä, ja täytyy sanoa, että en huomaa mitenkään eroa hyvään hana, tai kaivoveteen. Löylyvetenäkin loistavaa, ei tule mitään hajuja.
Edit 2: puoli vuotta toiminut moitteetta. Edes esisuodattimia ei ole tarvinnut vaihtaa. Vettä tuolla laitteella tehdään n. 100 litraa/vko. Kylmä vesi tulee paremmin kalvon läpi.
3 kommenttia:
Moi
Kiitos hienosta artikkelista, veden puhdistus merivedestä mökille kiinnostaa kovasti. Koska teillä on hyviä kokemuksia ko. laitteesta, olisi hienoa jos voisit laittaa laitteen tyypin tänne, jotta ei tarvitsisi ostaa sikaa säkissä.
Moi. Tuo laite on ostettu akvaarioliikkeestä, isoin malli meriakvaarion tekoon. Hint aoli jotain 200 egee poistomyynnissä. Laitteistoon on vaihdettu tiheempi esisuodatin, ja tuo korkeapainepumppu tietenkin.
Moi
Hyvä kuulla ja löysin jo netistäkin vastaavia vermeitä 200€:llä, vielä kun jostain osuu silmiin sopiva paineen nostoon tarkoitettu pumppu.
Tuolla satatamassa taitaa olla muutenkin melko makeaa vettä, sillä Kokkelista tulee aika lailla virtaamaa lähes aina ja ainoastaan myrskyllä saattaa painaa aallon murtajasta vettä satamaaltaaseen enemmän.
Oma mökki sijaitsee anttoorasta vähän pohjoiseen, mutta kokeilemalla tuo selviää, kuinka vastaava laite toimii tuolla. Voin kirjoitella tänne kommentia, jos ehdin nyt syksyllä rakentamaan ko laitteiston.
T:Esa
Lähetä kommentti